Hrvatska se odlucila za EU: 66,24 posto glasova za

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji glasalo je 66,24 posto biraca izašlih na referendum, a protiv je bilo 33,16 posto, izjavio je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin na konferenciji za novinare na kojoj je objavio službene nepotpune podatke s obradenih 98,24 posto birackih mjesta.

Prema tim rezultatima, na referendumu je glasalo 43,58 posto od ukupnog broja biraca, odnosno njih 1.924.585, a za pristupanje Hrvatske EU-u glasalo je 1.274.815 biraca.

U Republici Hrvatskoj od ukupnog broja biraca izašlo je 47,5 posto, a u inozemstvu 3,47 posto, odnosno ukupno 43,58 posto biraca, kazao je Hrvatin objavljujuci rezultate sa stanjem u 21.40 sati.

Protiv ulaska u EU bilo je 638.278 biraca, nevažecih listica bilo je 10.855, a 637 listica nije ubaceno u glasacke kutije.

Pravo glasanja na referendumu je imalo nešto više od 4,5 milijuna biraca u Hrvatskoj i inozemstvu.

Hrvatin je podsjetio da ce konacni rezultati biti objavljeni nakon što se završi referendum na svim biralištima u inozemstvu, od kojih ce glasanje podsljednje završiti u Los Angelesu u ponedjeljak u 4 sata ujutro.

Inace, referendum u inozemstvu održan je na 106 birackih mjesta u 52 države, a po dosad obradenim rezultatima za pristupanje EU-u u inozemstvu je glasalo 84,14 posto biraca.

Hrvatin je ponovio da je referendum prošao u redu, bez ispada i vecih incidenata.

Za sada je prijavljena jedna nepravilnost, u Zagrebu. Prijavila ju je Hrvatska cista stranka prava, a o njoj ce DIP odluciti u zakonom predvideno roku, rekao je Hrvatin.

Novinarku poljske novinske agencije zanimalo je kako to da je broj biraca veci od ukupnog broja hrvatskih državljana, na što je Hrvatin odgovorio da to pitanje treba postaviti upravnom tijelu.


Podijeli: Facebook Twiter