Hrvatska s Brazilom otvara SP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će na Svjetskom prvenstvu u Brazilu sljedeće godine u skupini A s reprezentacijama Brazila, Kameruna i Meksika, odlučio je ždrijeb održan u Costa do Sauipeu. 

Hrvatska otvara Svjetsko prvenstvo protiv domaćina Brazila 12. lipnja u Sao Paolu, 18. lipnja u Manausu igramo protiv Kameruna, a u zadnjem kolu 23. lipnja u Recifeu s Meksikom. Izborniku Niki Kovaču se ostvarila želja da ostane u četvrtoj jakosnoj skupini, ali je Hrvatska ipak dobila tešku skupinu, no i čast da u Sao Paolu otvori prvenstvo s domaćinom Brazilom. 

Bosna i Hercegovina će u svom prvom nastupu na SP-u igrati u skupini F s Argentinom, Nigerijom i Iranom, a prvu utakmicu odigrat će s Argentincima na legendarnoj Maracani.

Svjetski prvak Španjolska dobila je skupinu B i za protivnike Čile, Australiju i Nizozemsku, a u skupini C su Kolumbija, Grčka, Obala Bjelokosti i Japan. Najjača skupina jest ona u kojoj je nositelj Urugvaj, a tu su Kostarika, Engleska i Italija, koja je voljom ždrijeba iz četvrte prebačena u drugu jakosnu skupinu. U skupini E su  Švicarska, Ekvador, Honduras i Francuska, u vrlo jakoj skupini G Njemačka, Portugal, Gana i SAD, a najlakšom se čini skupina H u kojoj su Belgija, Alžir, Rusija i Južna Koreja. 

Ždrijeb Svjetskog nogometnog prvenstva u Costa do Sauipeu započeo je minutom šutnje u čast preminuloga Nelsona Mandele, a na ceremoniji su sudjelovali legenadarni Pele i brazilska predsjednica Djilma Roussef. Kuglice je izvlačilo sedam bivših svjetskih prvaka - Brazilac Cafu, Urugvajac Alcides Ghiggia, Argentinac Mario Kempes, Englez Geoff Hurst, Nijemac Lothar Matthaus, Talijan Fabio Cannavaro i Francuz Zinedine Zidane, te Španjolac Fernando Hierro. Hrvatskoj je otvaranje s Brazilom donijela ruka Engleza Hursta.

Kovač: Brazil i otvaranje SP-a posebni motiv

Ako smo već dobili tu tešku skupinu, onda je dobro da otvaramo Svjetsko prvenstvo s Brazilom, kazao je odmah nakon ždrijeba skupina SP 2014 izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač.

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će na Svjetskom prvenstvu u Brazilu sljedeće godine u skupini A s reprezentacijama Brazila, Kameruna i Meksika, a Kovačevi izabranici otvaraju prvenstvo utakmicom s Brazilom.

"Bit će to sjajno otvaranje prvenstva, mala Hrvatska protiv velikog Brazila. Brazil će biti posebni motiv za moje igrače, a sada je bitno da se maksimalno spremimo, da na prvenstvu igramo lijep nogomet i zadovoljimo svoje navijače u Hrvatskoj", kazao je Kovač, koji se nije izjasnio na izravno pitanje hoće li Hrvatska proći skupinu.

"Nikako ne bi sada obećavao da ćemo proći skupinu, bitno je samo da damo svoj maksimum", kazao je Kovač, koga sa izaslanstvom Hrvatskog nogometnog saveza sada čeka teška zadaća biranja hrvatskog kampa u Brazilu s obzirom na velike udaljenosti između Sao Paola, Manausa u amazonskoj prašumi i Recifea.

Hrvatska otvara Svjetsko prvenstvo protiv domaćina Brazila 12. lipnja u Sao Paolu, 18. lipnja u Manausu igramo protiv Kameruna, a u zadnjem kolu 23. lipnja u Recifeu s Meksikom.

Blažević: Mi i Brazil smo favoriti

Najuspješniji hrvatski nogometni izbornik Miroslav Ćiro Blažević nije bio nezadovoljan ždrijebom SP-a koji je Hrvatskoj donio skupinu s Brazilom, Kamerunom i Meksikom.

"Na prvi pogled se čini da smo mi i Brazil favoriti u ovoj skupini, ali ne smijemo podcijeniti Meksiko i Kamerun. Nismo mogli dobiti boljeg protivnika za promidžbu naše zemlje. Cijeli svijet će gledati otvaranje svjetskog prvenstva i mislim da smo mi nakon što smo deset godina u svjetskom vrhu zaslužili da otvorimo svjetsko prvenstvo sa domaćom reprezentacijom. To su dvije momčadi koji njeguju sličan stil i optimist sam iako moram priznati da je Brazil mali favorit, ali znam da će prvu utakmicu igrati pod kočnicom", rekao je Blažević.

Ćiro smatra da Meksiko i Kamerun neće moći ugroziti poziciju Brazila i Hrvatske, jer će se oni, po njegovom mišljenju, teško prilagoditi stilovima igre koje njeguju Brazil i Hrvatska. (Hina)

Ždrijeb skupina
SKUPINA A: Brazil, Hrvatska, Kamerun, Meksiko
SKUPINA B: Španjolska, Čile, Australija, Nizozemska
SKUPINA C: Kolumbija, Grčka, Obala Bjelokosti, Japan
SKUPINA D: Urugvaj, Kostarika, Engleska, Italija
SKUPINA E: Švicarska, Ekvador, Honduras, Francuska
SKUPINA F: Argentina, Nigerija, Iran, BiH
SKUPINA G: Njemačka, Portugal, Gana, SAD
SKUPINA H: Belgija, Alžir, Rusija, Južna Koreja

 

 


Podijeli: Facebook Twiter