Hrvatska razočarala protiv Azerbajdžana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U susretu sedmog kola H skupine kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2016. godine hrvatska reprezentacija je u Bakuu odigrala razočaravajućih 0-0 protiv Azerbajdžana propustivši veliku priliku posve se približiti plasmanu na Europsko prvenstvo, Hrvatska je dominirala od prve minute, imala je 68 posto posjeda lopte, 17 udaraca i pet kornera, no nije uspjela slomiti obranu Azera. Hrvatski nogometaši su tijekom susreta imali nekoliko sjajnih prilika, a najbolje su promašili Kovačić i Mandžukić u samoj završnici utakmice.

Hrvatska je po kvaliteti bila puno bolja od Azera. No, taktički i tehnički inferijorniji suparnik je svoju priliku tražio u fanatičnoj borbenosti i uspio je ostvariti podvig. Hrvatska je u Osijeku pobijedila Azerbajdžan čak 6-0, no tada je Azere vodio Berti Vogts. Pod vodstvom Roberta Prosinečkog Azerbajdžan je već tri utakmice bez poraza što je najduži niz u povijesti ove reprezentacije. Pobijedili su Maltu (2-0), a protiv Norveške i Hrvatske odigrali 0-0.

Večeras su u našoj skupini još dvije utakmice. U Palermu se sastaju Italija i Malta, a u Sofiji će snage odmjeriti Bugarska i Norveška. Na ljestvici vodi Hrvatska sa 14 bodova, na drugom mjestu je Italija sa 12 bodova i utakmicom manje, treća je Norveška sa 10 bodova. Slijede Bugarska (8), Azerbajdžan (5) i Malta (1).

Prvu odličnu priliku Hrvatska je imala već u drugoj minuti. Modrić je dugom loptom pronašao Mandžukića koji je bio sam pred Agajevim, no nije dobro zahvatio loptu. U sedmoj minuti okušao se i Perišić no njegov udarac sa 20-tak metara je završio pored gola. U 28. minuti vidjeli smo i najljepšu akciju 'kockastih' u prvom dijelu. Kombinirali su Modrić, Pjaca i Vrsaljko koji je povratnom loptom s krila uposlio Perišić, a njegov prizemni udarac sjajno je obranio Agajev. U posljednjih 15 minuta prvog dijela Hrvatska je podigla ritam igre i stezala obruč oko suparničkog gola.

Hrvatska je imala apsolutnu dominaciju posjedla lopte, ali to nije uspjela konketizirati. Do kraja prvog dijela vidjeli smo još dvije zanimljive akcije pred golom Azera, no niti jedna nije donijela promjenu rezultata. Na otvaranju drugog dijela domaćin je imao najbolju priliku na utakmici. Nazarov je pucao sa 20 metara, srećom Subašić je bio spreman.

Već iduće minute Hrvatska je uzvratila, a Perišić je uzdrmao okvir gola. Novi član milanskog Intera je ubacio za Mandžukića, ali je njegov udarac završio na gredi. U 58. minuti glavom je zaprijetio Mandžukić nakon Perišićeva ubačaja, no njegov udarac je išao ravno u domaćeg vratara. Mandžukić je bio u središtu pažnje i u 65. minuti, ali je ponovo loše reagirao na odličnu Rakitićevu asistenciju. Umjesto konkretnog udarca napadač Juventusa je petom proslijedio loptu u ruke Agajevu. Tri minute kasnije Kovačić, koji je u 59. minuti ušao u igru umjesto Badelja, je imao sjajnu priliku, no lopše je pucao sa 13-14 metara. Nažalost, niti Mandžukić nije bolje reagirao u 85. minuti. Kovačić i Kalinić sve su pripremili za Mandžukića koji je promašio sjajn priliku.

AZERBAJDŽAN - HRVATSKA 0-0 BAKU.

Stadion Bakcell Arena - 10,000 gledatelja; Sudac: Ruddy Buquet (Francuska)

Strijelci: - Žuti kartoni: K.Agajev, R.Gurbanov, Garajev / Vida, Rakitić, Kovačić

Crveni kartoni: -

AZERBAJDŽAN: K.Agajev - Mirzabekov, Husejnov, F.Sadigov, Dašdamirov - Garajev - Ismajilov, Amirgulijev, Nazarov (od 90. Eddy), R.Gurbanov (od 80. Nadirov) - Kurbanov (od 63. R. Sadigov). Izbornik: Robert Prosinečki

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Ćorluka, Vida, Pranjić - Modrić (od 71. Brozović), Badelj (od 59. Kovačić) - Pjaca, Rakitić, Perišić (od 83. Kalinić) - Mandžukić. Izbornik: Niko Kovač (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter