Hrvatska raste: Po pobjedu iz Rijeke i Pule


"Krećemo u pobjedu iz Rijeke i Pule", poručio je na današnjoj konferenciji za novinare SDP-ov koordinator za 8. izbornu jedinicu Željko Jovanović prilikom predstavljanja programa i liste kandidata koalicije Hrvatska raste. Uz njega prisutni su bili i koalicijski partneri iz redova HSU-a i Hrvatskih Laburista, Silvano Hrelja i Nansi Tireli. Jovanović je rekao da, nakon što su u zadnje četiri godine državu izvukli iz kaosa, Hrvatska danas egzaktno raste.

- Stvaramo 500 radnih mjesta svaki tjedan, bilježimo najnižu stopu nezaposlenosti u zadnjih šest godina, a samo ove godine zaposleno je 84. 655 mladih. U ovom smo mandatu osigurali milijardu kuna samo za srednjoškolski prijevoz učenika, isto toliko za subvencije studentskih školarina i milijardu kuna za nove kapacitete studentskog smještaja. Trenutno u Hrvatskoj studiraju 64 tisuće studenata potpuno besplatno, što je 35 posto više nego 2011. godine. Svi ovi podaci pokazuju u kojoj je mjeri obrazovanje za ovu Vladu doista na prvom mjestu, a tako će biti i dalje, poručio je Jovanović, otkrivši da u obrazovanje planiraju u narednom mandatu uložiti 7, 5 milijardi kuna.

- Ne smijemo dozvoliti povratak na nered, kaos, crne vreće i crne fondove, na sve ono što je obilježilo HDZ-ov mandat. Građani mogu birati liberalnu, socijaldemokratsku, otvorenu i svjetski orijentiranu politiku ,i s druge strane, politiku koja nije samo konzervativna, već i nacionalistički konzervativna i žicama u glavama i izvan nje zarobljena. Za nas biti domoljub i uspješan znači povećati BDP, zaposlenost, izvoz, industrijsku proizvodnju, spasiti građane od dužničkog ropstva i deložacija. Biti domoljub za nas znači umirovljenicima platiti božićnice, sufinancirati školarine, povećati plaće i Hrvatsku učiniti zemljom jednakih šansi za sve, rekao je Jovanović i dodao:

- Mi se ne moramo kititi pridjevom domoljuban ili uspješan jer papir trpi sve, a domoljublje se pokazuje djelima i rezultatima, a ne imenima koalicije, kazao je Jovanović i dodao da se njima nasuprot nalazi lažna domoljubna koalicija koju većina građana vidi kao neprirodan savez HDZ-a, ekstremnih desničara i uhljeba.

Na kraju je poručio da je ova lista garancija da će Pula, Rijeka i Hrvatska rasti još brže, a ljevica i socijaldemokracija će se i dalje razvijati. Predsjednica Hrvatskih Laburista Nansi Tireli istaknula je kako njima ne trebaju crnokošuljaši te da su jedini crnokošuljaši koje istinski priznaju, labinskih rudari.

- Ni Istri ni Hrvatskoj ne treba premijer koji ne zna mnogo ni o vlastitom programu, ali zato zna prijetiti. Ne treba im onaj koji, umjesto hrvatskih interesa, brani interese nekog drugog u ovom trenutku Mađarske. Znamo što je HDZ-ova-ova vlast ostavljala nakon svojih mandata - nered u financijama, prezaduženu državu, ogroman deficit i kosture u ormarima. Sada natucaju o reformama, a jedino što su uspješno radili, bila je korupcija, krađe, farbanje tunela i naroda, kazala je Tireli i dodala da očekuje da se uz podršku ove koalicije, u Istri dogodi još veći razvoj. Hrelja je poručio biračima da ne nasjedaju obećanjima da će mirovine iznositi 60 posto prosječne plaće.

- Da nije bilo HSU-a, mirovine bi bile 32 posto prosječne plaće, a sada iznose između 39 i 40 posto, kazao je Hrelja. Na kraju je naglasio da u IDS-u vidi zdravu konkurenciju, ali konkurenciju samo "do koljena".

- Nikada regionalna stranka ne može voditi državu, no s ovom koalicijom Hrvatska ide naprijed, zaključio je Hrelja. Peđa Grbin je najavio predstavljanje programa i skup za građane koji će se održati u petak u 18 sati u pulskom Circolu.

Šest Istrana na listi
Na listi koju predvodi SDP u 8. izbornoj jedinici nalazi se sedam muškaraca i sedam žena, a prosječna dob kandidata je 43 godina. Osam kandidata dolazi iz Primorsko-goranske, a njih šest je iz Istarske županije. Listu predvodi Željko Jovanović (SDP), na drugom je mjestu Peđa Grbin (SDP), na trećem Silvano Hrelja (HSU). Četvero mjesto pripalo je Nansi Tireli (Laburisti), šesta je Tanja Vrbat (SDP), osmi Danijel Ferić (SDP), a na 12. mjestu nalazi se Ada Damjanac (SDP). (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter