Hrvatska prvi put u finalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski vaterpolisti prvi puta u povijesti plasirali su se u finale Svjetskog kupa. Izabranici Ratka Rudica u rumunjskoj Oradei bili su uspješniji od momcadi SAD-a rezultatom 11:9 u utakmici u kojoj su bili u prednosti od samog pocetka susreta.

Hrvatska momcad pokazala se tako nerješivom zagonetkom za Amerikance, buduci da je u zadnja cetiri medusobna susreta pobjeda uvijek odlazila na stranu "barakuda". Izabranici Ratka Rudica odlicno su otvorili susret, napravivši na samom pocetku seriju 3:0. Poentirali su Boškovic, Dobud i najstariji medu "barakudama" Samir Barac. Do kraja prve cetvrtine smanjio je pogotkom Wright.

Drugu cetvrtinu otvorili su novim pogotkom Amerikanci, ali su Barac i Jokovic Hrvatskoj donijeli mirnije vodstvo za koje je bila zaslužna i hrvatska obrana koja se tri puta uspjela obraniti s igracem manje. Prvo je poluvrijeme zakljucio Miho Boškovic za 6:3.

Amerikanci su bolje krenuli u nastavak susreta. U prvom napadu Hrvatska nije iskoristila igraca više, a u protunapadu Jokovic je skrivio peterac kojeg je sigurno realizirao Tony Azevedo. Uzvratio je s još jednim pogotkom najbolji hrvatski pojedinac Miho Boškovic, te kad se cinilo da je Hrvatska krenula prema sigurnoj pobjedi, u samo minutu prosula je veliko vodstvo.

Najprije je Corcoran s igracem više smanjio na 5:7, a ubrzo je nakon toga Azevedo zabio za 6:7. Andro Bušlje zabio je svoj jedini pogodak za povecanje hrvatskog vodstva, ali novi pogodak Azeveda samo koju sekundu prije kraja cetvrtine bio je znak da ce biti neizvjesno do samoga kraja.

Pet minuta prije kraja susreta Bailey je novim pogotkom doveo do prvog izjednacenja na susretu (8:8). Taj je pogodak ocito probudio hrvatske vaterpoliste koji novom furioznom serijom od 3:0, kao na pocetku susreta, rješavaju pitanje pobjednika. Dva je pogotka postigao Maro Jokovic dok je jedan dodao Boškovic.

Americki je centar Ryan Bailey svojim trecim pogotkom u posljednjim sekundama susreta zakljucio utakmicu u kojoj je Hrvatska pokazala više i zasluženo slavila.

Polufinale Svjetskog kupa za vaterpoliste: Hrvatska - SAD 11:9 (3:1, 3:2, 2:4, 2:3). Bazen Ion Alexandrescu. Gledatelja: 400. Suci: Hart (Australija) i Alexandrescu (Rumunjska).

HRVATSKA: Brzica, Buric, Boškovic 4, Dobud 1, Jokovic 3, Karac, Muslim, Bušlje 1, Sukno, Barac 2, Hinic, Buljubašic, Pavic.

SAD: Moses, Varellas, Sharf, Powers 1, Wright 1, Tyrell, Hopkins, Azevedo 3, Bailey 3, Hutten, Smith, Corcoran 1, Stevens.


Podijeli: Facebook Twiter