Hrvatska prvi put na svjetskom sajmu zabave GamesCom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pet hrvatskih tvrtki koje se bave računalnim igrama prvi će put nastupiti na jednom od najvećih svjetskih sajmova interaktivne zabave GamesComu u Koelnu od 13. do 17. kolovoza, najavili su danas iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) koja organizira nastup tih tvrtki na tom sajmu.

Tih pet tvrtki, Digitalna avantura, Intercorona, Iron Ward, K.I.D. i Pandora, članice su nedavno osnovane Grupacija za računalne igre pri HGK, a na sajmu u Koelnu nastupit će zajedno na hrvatskom miništandu. Na svjetskom tržištu računalnih igara te su tvrtke, navode iz HGK, već poznate pod brendovima Reboot, Starpoint Gemini, Ironward, Cateia Games i Gamepires, a i gotovo svoj cjelokupni prihod ostvaruju na svjetskom tržištu.

Grupacija za računalne igre osnovana je sredinom travnja u sklopu Udruženja za informacijske tehnologije HGK te trenutno okuplja devet tvrtki koje se u Hrvatskoj bave izradom i izdavanjem računalnih programa namijenjenih interaktivnoj zabavi na svim platformama (osobna računala, igraće konzole, mobiteli i tableti).

Iste tvrtke početkom srpnja počele su i proces osnivanja klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara, udruge neovisne o HGK, čiji su ciljevi privlačenje investicija, povećanje izvoza, promicanje domaćih proizvođača zabavnog softvera i rad na prepoznatljivosti Hrvatske kao zemlje s kvalitetnim i inovativnim multimedijalnim stvaralaštvom. Među desecima igara nastalih u Hrvatskoj ističu se primjerice Dragon Legends (od tvrtke Nanobit), FlyingHippo (Ocean Media), Gas Guzzlers (Gamepires), Kaptain Brawe (Cateia), Legends of Dawn (Dreamatrix), serijal Serious Sam (Croteam), Starpoint Gemini 2 (LGM Games), The Red Solstice (Ironward) i druge. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter