Hrvatska prva u svijetu po broju doniranih organa

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Na nedavno održanoj godišnjoj skupštini Hrvatske donorske mreže, koja ima sjedište u Puli, njen predsjednik dr. Nikola Žgrablić nije krio zadovoljstvo prošlogodišnjim rezultatima. Kako je istaknuo, izuzetno su zadovoljni i brojem transplantacija i brojem doniranih organa.

- Lani smo imali 39 donora na milijun stanovnika i po tome smo prva zemlja na svijetu. Međutim, ono što taj rezultat čini još važnijim je što ga nije uspjela ostvariti niti jedna druga zemlja na svijetu. Španjolska, primjerice, koja je godinama bila na prvom mjestu po broju donora, dosegla je brojku od 37 na milijun stanovnika, ali nikada 39, istaknuo je dr. Žgrablić.

Lani u Hrvatskoj 159 donora

Ukupno je lani bilo 159 donora u Hrvatskoj, a transplantirano je 200 bubrega, 8 gušterača, 37 srca i 139 jetri.

- I Opća bolnica Pula imala je u 2015. godini dosad najviše donora, i to čak devet što daje statistički 54 donora na milijun stanovnika i svrstava Istru daleko iznad hrvatskog prosjeka, istaknuo je dr. Žgrablić te pojasnio da se na aktivnoj listi čekanja nalaze 122 osobe koje čekaju na transplantaciju bubrega, 29 čekaju srce, 63 jetra, a 16 gušteraču.

Ovako dobar rezultat može se zahvaliti i akcijama koje su članovi Hrvatske donorske mreže proveli diljem Hrvatske, a dr. Žgrablić izdvojio je predavanje o doniranju organa u Istarskoj županiji te obilježavanje Hrvatskog i Europskog dana darivanja organa. Tijekom obilježavanja nacionalnog dana u Puli je zasađeno i drvo zahvalnosti svim obiteljima koje su u najtežim životnim trenucima smogle snage i dozvolile doniranje organa. Također, lani je održan i drugi tečaj za transplantacijske koordinatore u suradnji s TPM-DTI fondacijom iz Barcelone i Ministarstvom zdravlja za 36 transplantacijskih koordinatora i ljudi uključenih u transplantacijski proces iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije, dok bi se ove godine proširio i na stručnjake iz Rumunjske, Bugarske i Moldavije. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter