Hrvatska prodala Siriji vojne opreme za 200 mil. kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 200 milijuna kuna vojne opreme izvezla je Hrvatska u Jordan u prvih sedam mjeseci prošle godine. Radi se o nastavku izvoza vojne tehnike koja preko Jordana završava u rukama sirijskih pobunjenika.

Ova je priča prvi put u javnost procurila početkom prošle godine, kada su domaći političari najprije pokušali negirati pisanja medija o ovome. No, nakon nepobitnih dokaza, prodaja oružja Jordanu stavljena je i u godišnje trgovinsko izvješće. Predsjednik Josipović tada je lakonski ustvrdio da "Hrvatska prodaje oružje Jordanu" te da nije na nama da razmišljamo što se s njime dalje događa.

Prema službenim UN-ovim podacima o međunarodnoj trgovini, koji su obrađeni do kraja srpnja prošle godine, Hrvatska je u tom razdoblju nastavila i s masovnijom prodajom oružja Siriji preko Jordana te je ukupno isporučeno robe u vrijednosti od 36,4 milijuna dolara. Odnosno nešto više od 200 milijuna kuna. Za usporedbu, u Jordan je 2012. godine izvezeno oko 6,5 milijuna dolara vojne opreme, a prije toga je u 20 godina postojanja neovisne Hrvatske u Jordan izvezeno ukupno milijun dolara vrijednosti pištolja.

Vojni analitičar i urednik specijaliziranog portala Obris, Igor Tabak, smatra kako je razjedinjenost oporbenih strana dovela do toga da hrvatsko oružje više ne igra prevagu na ratištu.

- Prodaja iz 2012. godine je lani prezentirana u izvješćima. Tako će vjerojatno biti i sada. A uvijek će se moći iskoristiti stav da mi ne možemo znati gdje oružje ide dalje, kaže Tabak, dodajući kako je Hrvatska ipak potpisnica nekih rezolucija o prodaji oružja kojima se traži da se baš na te stvari obrati pozornost - za što je oružje zapravo namijenjeno. (D. RADALJAC/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter