Hrvatska priznala odgovornost za zlodjela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Visoki predstavnik medunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko rekao je podnoseci izvještaj Vijecu sigurnosti UN-a da je Hrvatska priznala odgovornost za zlodjela devedesetih godina.

Aludirajuci na govor predsjednika Ive Josipovica pred zastupnicima parlamenta BiH, Inzko je pohvalio Hrvatsku, jer je iskazala spremnost na pomirenje i suradnju, ali je u istom kontekstu spomenuo i Srbiju, honorirajuci Beogradu usvajanje posebne deklaracije o Srebrenici. Za razliku od Hrvatske i Srbije, upozorio je, jezik politicara u BiH "postaje sve gori".

Vodstvo Republike srpske Inzko je optužio da potkopava institucije BiH, prijeti referendumom i dovodi u pitanje ovlasti njegova ureda, dok je predsjedavajuci predsjedništva BiH Haris Silajdžic, koji je s Inzkom nastupio pred VS-om UN-a, Rusiju optužio zbog nekriticke potpore samo jednom entitetu u BiH, srpskome, no ruski predstavnik Konstantin Dolgov oznacio je taj istup za "neuravnotežen" i "protusrpski".

Vecina drugih govornika pozdravila je Inzkov izvještaj, iskazujuci zabrinutost zbog napada na autoritet visokog predstavnika. Predstavnik Hrvatske Ranko Vilovic izrazio je jasnu i nedvosmislenu potporu Hrvatske europskoj perspektivi BiH, jer je clanstvo u EU-u buducnost za sve države jugoistocne Europe.


Podijeli: Facebook Twiter