Hrvatska priznala Južni Sudan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada Republike Hrvatske je, uz suglasnost predsjednika Republike, donijela Odluku kojom je priznala Republiku Južni Sudan kao suverenu i neovisnu državu s kojom želi razvijati ukupne bilateralne odnose u duhu suradnje i prijateljstva, priopceno je s današnje sjednice Vlade.

Prema preporuci Vijeca sigurnosti Ujedinjenih naroda, Hrvatska je podržala rezoluciju kojom je Republika Južni Sudan primljena u clanstvo UN-a.

Republika Južni Sudan je 9. srpnja 2011. godine proglasila neovisnost od Republike Sudan na temelju mirovnog sporazuma izmedu Sjevernog i Južnog Sudana i referenduma o samostalnosti Južnog Sudana, postavši time najmlada država svijeta. (Hina)

Donesena je Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF). U kolovozu i rujnu izvršit ce se redovita rotacija pripadnika te ce se na rok do sedam mjeseci uputiti 312 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. U rujnu 2011. godine izvršit ce se redovita rotacija te ce se uputiti, na rok do devet mjeseci, 15 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u sastav operativnog mentorskog tima za vezu (MN CS OMLT).


Podijeli: Facebook Twiter