Hrvatska premijera izložbe "Prolaz na sjeveroistoku"

Po četiri talijanska i hrvatska umjetnika u umjetničkom srazu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Po četiri talijanska i hrvatska umjetnika u umjetničkom srazu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Hrvatska premijera međunarodne izložbe "Prolaz na sjeveroistoku", otvorena je u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" u drevnoj palači Bigatto, sjedištu Zavičajnog muzeja. Svoje radove izložili su talijanski umjetnici Romeo Battisti, Pino Bonnano, Sestilio Burattini, Daniel Zanca te hrvatski akademski slikari Marina Banić Zrinšćak, Hari Ivančić, Bruno Paladin i Miljenka Šepić. Prolaz na sjeveroistoku - Obitavanje umjetnosti u življenju interkulturalnih iskustava, projekt kojeg potpisuje Pino Bonnano, zamišljen je kao doprinos uspostavljanju uspješnog interkulturalnog dijaloga između talijanskih umjetnika i umjetnika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Albanije, Poljske i Rumunjske. Vodi ga uvjerenje o potrebi i značenju uspostave dijaloga kao značajnog preduvjeta pozitivne interakcije različitih socijalnih, kulturalnih i izričajnih stvarnosti.

Izložba je nastala na inicijativu Pina Bonnana koji organizira seriju izložbi četvero talijanski umjetnika u interakciji s umjetnicima susjednih zemalja. Krenuli su iz Slovenije, sada su se zaustavili u Buzetu, jedinom mjestu gdje će izlagati u Hrvatskoj, naglasio je otvarajući izložbu voditelj Zavičajnog muzeja Saša Nikolić. -Ovo je projekt koji ujedinjuje umjetnike i prikazuje domaće umjetnike koji su stupovi likovne scene na riječko - istarskom području. Možemo biti ponosni da imamo takvu razinu likovnosti. Vremena nisu laka, uglavnom su za likovnjake teška, ali mogućnost da se surađuje, da se otvaraju novi horizonti, razmjenjuju iskustava baš su ono što ovaj projekt želi pokretati, istaknuo je profesor Marino Baldini. Dodao je da je ta mogućnost da se krene prema sjeveroistoku kroz čitav niz zemalja vrlo značajna za sva područja kroz koja prolazi ta inicijativa, a posebno za umjetnike koji će svi zajedno izlagati na završnoj izložbi.

-Dolazimo iz Umbrije i na neki je način predstavljamo, istaknula je likovna kritičarka Francesca Boncompagni te poručila da je posebno za likovnu scenu najvažnija komunikacija i suradnja među različitim područjima i stvarnostima. Projekt je zamišljen kako bi ostao aktivan trajući u vremenu kroz zemlju otvorenu prema dijalogu i kreativnosti; Umbriju. - Započeli smo zatvorenom usporedbom po četiri slovenska i talijanska umjetnika. Nastavljamo sa četiri hrvatska umjetnika, a nadovezat će se stvaraoci preostalih zemalja. Projekt će završiti iduće godine te se zaokružiti s kulturnom manifestacijom u jednom od značajnijih talijanskih muzejskih centara gdje će izlagati svi umjetnici ovog međunarodnog projekta koji su dali prinos njegovoj realizaciji, pojasnio je Pino Bonnano. Izložba u buzetskom Zavičajnom muzeju može se pogledati do 14. srpnja. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

 


Podijeli: Facebook Twiter