Hrvatska predsjednica u službenom posjetu Sloveniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila je u petak dvodnevni službeni posjet Sloveniji nazočeći na službenoj svečanosti u Ljubljani kojom je obilježana 25. obljetnica samostalnosti susjedne države koja je nezavisnost 1991. proglasila istog dana kad i Hrvatska.

Uz najviše slovenske dužnosnike i uzvanike, uz hrvatsku predsjednicu proslavi su prisustvovali i predsjednici Italije, Seria Mattarellu, Mađarske, Janosa Adera, Austrije, Heinza Fischera i Njemačke, Joachim Gauck.

Kako je u svom govoru istaknuo Borut Pahor, Slovenija i danas treba političko jedinstvo kad je riječ o glavnim nacionalnim pitanjima kao u vrijeme kad se stvarala i branila suverena država.

Osvrćući se na izazove koje Europskoj uniji predstavlja Brexit, Pahor je kazao da je Europa pred novim izazovima i alternativom u kojoj se članice mogu odlučiti za ponovnu dominaciju nacionalnih politika ili put koji vodi u federalnu Europu koja je po njegovu mišljenju najbolje rješenje, iako vizija koja se neće brzo ostvariti.

Ostanak u Europskoj uniji i njezin opstanak za Sloveniju predstavljaju vitalni nacionalni interes, kao i dobri odnosi sa susjednim državama, istaknuo je Pahor koji se nada da će Slovenija u EU-u koji se mijenja ostati u "čvrstoj jezgri" međusobno najpovezanijih članica koji su u eurozoni i Schengenu.

Pahor je pred središnju svečanost na Kongresnom trgu u predsjedničkoj palači ugostio visoke goste, predsjednike susjednih država i njemačkog predsjednika.

Čestitajući slovenskom predsjedniku jubilej susjedne i prijateljske države, predsjednica Grabar-Kitarović je rekla da svi europski državljani moraju uložiti zajedničke napore kako bi se uspješan europski projekt mogao nastaviti.

Potrebni su nam jasna vizija, liderstvo i hrabrost kako bismo negativne trendove u Europi zaustavili i učinili EU još snažnijom. Treba nam više Europe, a ne manje Europe, istaknula je hrvatska predsjednica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter