Hrvatska prednjaci po korupciji i birokraciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U usporedbi s ostalim državama regije, najveci nedostaci poslovanja u Hrvatskoj su spora administracija, visoka nelikvidnost, korupcija te relativno malo tržište - mišljenje je tvrtki - clanova Americke gospodarske komore i Nordijske gospodarske komore u Hrvatskoj, koje su predstavile istraživanje o poslovnoj klimi u Hrvatskoj.

Na njihovu je anketu odgovorilo gotovo 90 americkih i nordijskih, ali i domacih poduzeca - clanica dviju komora, ciji menadžment smatra da su se unatrag tri godine uvjeti poslovanja u Hrvatskoj znacajno pogoršali.

Oko 40 posto ispitanika svoje poslovno iskustvo u Hrvatskoj ocjenjuje kao dobro ili vrlo dobro, 40 posto njih daje mu prosjecnu ocjenu, a 17 posto jako lošu - rekle su Andrea Doko Jelušic, izvršna direktorica Americke gospodarske komore u Hrvatskoj i Gordana Fuštar, izvršna direktorica Nordijske gospodarske komore.

Veliko povecanje nenaplacenih potraživanja i smanjenje potražnje, rekle su, glavni su cimbenici koje ispitanici navode kao razloge pogoršanja poslovanja. Unatoc Vladinoj antikorupcijskoj kampanji, takoder, 36 posto ispitanika smatra da se korupcija cak i dodatno povecala. Nadalje, 80 posto ispitanika kazalo je da državna administracija narušava poslovne uvjete, dok je lokalna samouprava problem za 65 posto poduzeca.

Menadžment iz cak 40 posto poduzeca odgovorio je da su poslovni uvjeti u Hrvatskoj medu najlošijima u srednjoj i istocnoj Europi, prosjecnima ih naziva još toliko ispitanika, dok svega tri posto onih koji posluju u Hrvatskoj i regiji smatra da Hrvatska nudi najbolje uvjete poslovanja. Takva situacija, zakljucuju u komorama, mnoge potencijalne investitore prisiljava da srecu potraže drugdje, a mnogi koji se u Hrvatskoj vec nalaze odgadaju, ili u potpunosti odustaju od kapitalnih ulaganja. (B. MRVOŠ PAVIC)


Podijeli: Facebook Twiter