Hrvatska pred bankrotom?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lars Christensen, glavni ekonomist u skupini Danske Bank, najavio je velike teškoce i moguci bankrot za nekoliko europskih država, a posebno mracnu prognozu dao je za Hrvatsku i Sloveniju.

Christensen je predvidio bankrot Islanda i slom baltickih država, pa onda i teške financijske probleme u kojima su se zatekle Grcka i Španjolska. Christensen u negativnom svjetlu apostrofira i Hrvatsku, Sloveniju, Rumunjsku, Bugarsku, Ukrajinu i Srbiju.

Kako je izjavio u razgovoru za ceški list Lidove Noviny, bankrotu su najbliže Ukrajina i Litva, kao i balkanske države, premda Christensen sumnja da ce se njihov bankrot i dogoditi. Slovenski mediji, zbog ozbiljnih Christensenovih referenci i tocnih dosadašnjih predvidanja, opširno prenose njegova upozorenja, zakljucujuci da mu treba vjerovati.

U svojoj analizi Christensen ispravno zakljucuje da države kojima prijeti slom imaju problema sa svojim javnim financijama, dok one druge, koje nemaju takvih proracunskih muka, možda nece ni osjetiti krizni financijski udar.

Ugledni svjetski ekonomist dovodi u pitanje i nacin na koji mnoge države danas rješavaju svjetsku krizu, i to velikodušnim bankovnim kreditima poduzecima pred slomom, što bi moglo imati katastrofalne posljedice. Upozorava da bi takva politika Europske središnje banke mogla pokrenuti novi krizni val, koji bi pak mogao dotuci brojne države koje grcaju u problemima.

Christensen kritizira i europsku monetarnu politiku tvrdeci da je teško imati istu valutu u velikom broju država s velikim razlikama u placama, cijenama, politickoj moci i kulturnim i civilizacijskim normama. Po njemu, nova zemlja bi mogla uci u EU tek ako stara izade iz saveza.


Podijeli: Facebook Twiter