Hrvatska pozvana na primanje Nobela za mir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kad u Oslu 10. prosinca predstavnici Europske unije budu primali Nobelovu nagradu za mir, u publici bi trebali sjediti predstavnici svih zemalja članica Unije. To jest, svih 27, i još jedne - Hrvatske.

Naime, predsjednik Europskog vijeća  Herman Van Rompuy prošlog je tjedna za vrijeme EU-summita u Bruxellesu pozvao sve šefove država ili predsjednike Vlade zemalja članica da dođu u Oslo uveličati proslavu primanja cijenjene nagrade. Iako je Zoran Milanović sudjelovao na briselskom summitu, Hrvatska u prosincu još neće biti članica EU, pa nije bilo jasno može li ipak očekivati poziv za Norvešku.

Kako su nam, međutim, objasnili u Europskom vijeću, stolica za hrvatskog predstavnika će ipak čekati na dodjeli Nobelove nagrade. "Predsjednik Van Rompuy je poziv uputio svim liderima koji su bili na summitu, pa tako on vrijedi i za Hrvatsku", kažu u Uredu za odnose s javnošću Europskog vijeća.

Kako se može čuti u domaćoj diplomaciji, Hrvatska sigurno neće propustiti priliku pojaviti se na takvom događaju. Jedino je pitanje tko će ju predstavljati: predsjednik Republike Ivo Josipović, ili premijer Zoran Milanović. No, o tome će se dogovarati tek onda kad poziv za Oslo i službeno stigne u Zagreb.

Inače, na briselskom summitu dogovoreni su i detalji samog primanja nagrade. Tako se već zna da će je u ime Unije primiti tri političara: Van Rompuy, predsjednik Europske komisije, Jose Manuel Barroso, i prvi čovjek Europarlamenta Martin Schulz, s tim da će prva dvojica i održati prigodne govore. U Uniji se nadaju i da će 28 šefova država ili predsjednika Vlade sve to gledati uživo, iz publike, no još nisu sigurni hoće li im se želja i ostvariti.

Kako piše portal EU Obsever, na sastanku na kojem se raspravljalo o Oslu bilo je i kreativnijih prijedloga: neke zemlje su mislile da bi trebalo poslati djecu iz zemalja članica,  dok je finski ministar vanjskih poslova sugerirao da se djeci pridruži i po jedan veteran iz Drugog svjetskog rata. Prevladao je ipak uobičajeniji pristup, pa će se u Norvešku, po nagradu vrijednu nešto manje od milijun eura, ili petinu jednog eurocenta po glavi stanovnika EU-a, ipak zaputiti političari iz zemalja članica. I Hrvatske. (I. FRLAN, J. KLARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter