Hrvatska postaje sve više zemlja trgovanja ljudima

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Djelatnici Odjela prevencije Policijske uprave istarske su, u sklopu provedbe aktivnosti preventivne akcije "Zajedno", educirali djelatnike Zavoda za zapošljavanje, i to iz područnog ureda Pule i ispostava u Pazinu, Umagu, Labinu, Rovinju i Poreču. Policijski službenici upoznali su djelatnike Zavoda s time da se počinjenjem kaznenog djela trgovanja ljudima uskraćuju osnovna ljudska prava te da ono funkcionira po principu ponude i potražnje.

Rečeno im je da je to jedan od najbrže rastućih i najunosnijih oblika zločina i ujedno najteži primjer kršenja ljudskih prava, kao i da je to problem svih zemalja, pa i Hrvatske koja, nažalost, sve više postaje država porijekla i destinacije za žrtve trgovanja ljudima, naročito za žrtve iz jugoistočne Europe.

Kroz faze trgovanja ljudima (vrbovanje, transport i eksploatacija osobe) pojašnjene su posljedice trgovanja ljudima, dok je kroz pojašnjavanje rizičnih i zaštitnih čimbenika, ukazano na mogućnost da djelatnici Zavoda za zapošljavanje mlade ljude koji izlaze na tržište rada osnaže kroz znanje i ispravnu informaciju o trgovanju ljudima te im savjetuju oprez kod prihvaćanja neprovjerenih ponuda za zaposlenje.

U narednom periodu, policijski službenici policijskih postaja  educirat će o ovoj temi i učenike završnih razreda srednjih obrtničkih škola, s ciljem senzibilizacije za navedenu problematiku i upoznavanja s povećanim mjerama opreza kod zapošljavanja. Edukacija će se odvijati i kroz kampanju ''Dvije djevojčice'' koja je usmjerena protiv trgovanja ženama i djevojkama u svrhu seksualnog iskorištavanja. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter