Hrvatska poslala podnesak za arbitražu sa Slovenijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je u ponedjeljak podnijela Arbitražnom sudu podnesak o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Dokument je u elektronskom obliku predan tajništvu Arbitražnog suda u Haagu osnovanom u skladu sa Sporazumom o arbitraži između vlada Hrvatske i Slovenije potpisanom 4. studenoga 2009.

Podnesak je podijeljen u devet svezaka, sadrži nešto više od 3.600 stranica, a u osnovnom dijelu na oko 300 stranica navode se stajališta Hrvatske o smjeru protezanja granice na kopnu i na moru između Hrvatske i Slovenije te ostala pitanja koja su predmet spora.

Preostali dio dokumenta na 3.300 stranica donosi činjenične dokaze i pravne izvore kojima se potkrjepljuju stajališta Hrvatske, dodaje se u priopćenju.

Svoj je podnesak u ponedjeljak poslala i Slovenija, na 5.200 stranica priloga, dokumenata i zemljovida.

Prema kalendaru Arbitražnog suda, u ponedjeljak je rok kad obje strane trebaju dostaviti svoje podneske s argumentacijom o tome gdje je prilikom osamostaljenja obiju država tekla nekadašnja republička kopnena granica koja je onda postala državnom, a odredit će se i granica na moru.

Arbitražni sud u sastavu Gilbert Guillaume (predsjednik) i članovi Bruno Simma, Vaughan Lowe, Budislav Vukas i Jernej Sekolec odredio je 11. studeni kao rok do kojeg svaka stranka može sudu podnijeti svoj odgovor na podnesak druge stranke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter