Hrvatska Portugalu šalje u pomoć kanadere HRZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada RH danas je odobrila korištenje dva zrakoplova Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ PZO) kao pomoć u gašenju požara u Portugalu, do 4. rujna 2013. godine.

Kako je priopćeno iz Vladine Službe za odnose s javnošću, Vlada RH je danas na telefonskoj sjednici "donijela Odluku o uporabi Oružanih snaga RH u pružanju humanitarne pomoći. Odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH, radi pružanja pomoći u gašenju požara Portugalskoj Republici" te se "odobrava korištenje dva zrakoplova Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane do 4. rujna 2013. godine".

Odluka je donesena na temelju Zakona o Vladi RH i Zakona o obrani, uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske.

U velikim šumskim požarima koji već nekoliko dana bukte u Portugalu do sada je poginulo pet osoba. Požare gasi više od 1.400 vatrogasaca kojima su u pomoć uskočile i kolege iz Španjolske.

Vatra je progutala nekoliko tisuća hektara šume. Najveći požar trenutno je na planinskom lancu Caramulo u središtu zemlje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter