Hrvatska policija tijelima štiti granicu kod Bapske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od tisuću migranata i izbjeglica pristiglih u četvrtak prijepodne na srbijansko-hrvatsku granicu između Berkasova i Bapske, u nekontroliranom prelasku državne granice Republike Hrvatske sprječava tek 20-ak pripadnika hrvatske interventne policije, koji tijelima štite granicu dok cijelim pograničnim područjem, smještenim u njivama i voćnjacima nezadovoljni migranti viču: "Open, open" (otvorite, otvorite).

- Ne razumijem zašto nas zadržavaju i ne dopuštaju nam da prođemo. Vrlo je hladno, a mi smo umorni. Mnogi ljudi nam na putu pomažu, ali mi želimo samo proći, rekao je novinarima jedan od migranata.

Nakon što se iskrcaju iz autobusa na srbijanskoj strani, nekoliko kilometara dalje od Berkasova, migranti do hrvatske granice pješače oko tri kilometra puta koji se jednim dijelom penje uzbrdo. 

Na početku ceste kojom se pristupa granici nalazi se kombi srbijanske humanitarne organizacije Novosadski humanitarni centar, ispred kojega se nalazi na velikom papiru rukom iscrtana karta puta kojim bi migranti trebali ići da bi prešli hrvatsku državnu granicu i potom došli do prihvatnog centra u Opatovcu.

Zajedno s izbjeglicama i migrantima od četvrtka isti put do granice s Hrvatskom pješice prelaze i novinari jer, po riječima srbijanske policije koja kontrolira prilaz srbijanskoj državnoj granici s Hrvatskom, nije više dopušten prolazak novinarskim vozilima ako ne posjeduju novinarsku akreditaciju srbijanskog Ureda za izbjeglice. 

Na pitanje gdje se izdaju akreditacije policija novinare upućuje na telefonski broj s kojega međutim, kada se nazove, ljubazan ženski glas odgovara da o svemu 'nema pojma i da je pogrešan broj'.

Prema najavama srbijanskih medija, iz Preševa na jugu Srbije jutros je krenulo više od 10.000 izbjeglica i migranata i svi bi se oni, već tijekom noći mogli naći u Berkasovu, pred granicom s Hrvatskom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter