Hrvatska policija spremna za mogući izbjeglički val

(Maja  Zlatevska / CROPIX)
(Maja Zlatevska / CROPIX)

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić upravo je za Novu TV potvrdio da su policijske snage uz granicu pojačane te da izbjeglice u Tovarniku čeka registracija. Ministar je ujedno upozorio izbjeglice da izbjegavaju mine koje bi im se mogle naći na putu.

Mađarska je proglasila izvanredno stanje u dva okruga na jugu zemlje, paralelno sa stupanjem na snagu strogih antiizbjegličkih zakona. Mađarska policija uhitila je više od stotinu izbjeglica koje su pokušale prijeći granicu.

Peter Szijjarto, mađarski ministar vanjskih poslova, najavio je kako je moguće da će Mađarska izgraditi ogradu i uz granicu s Rumunjskom. Tvrdi da je takva mjera nužna zato što bi krijumčari ljudima nakon zatvaranja granice sa Srbijom mogli promijeniti svoje rute.

Neki od izbjeglica na granici najavljuju da bi se mogli okrenuti Hrvatskoj, prenosi Reuters.

 Hrvatska za eventualnu izvanrednu situaciju dolaska velikog broja izbjeglica ima pripremljen izvanredni plan koji je spremna vrlo brzo aktivirati, izjavio je u utorak ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić no nije htio govoriti o detaljima toga plana.

Izvanredni plan

»U ovom trenutku imamo pripremljen za izvanrednu situaciju izvanredni plan, ali nije potrebno nikoga opterećivati s detaljima tog plana. On je pripremljen i napravljen i ako bude potrebno bit će brzo aktiviran na Vladi«, rekao je Ostojić u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade u Banskim dvorima ustvrdivši kako nastojanje izbjeglica da dođu do Europe »zasigurno stvara krizu kakvu Europa nije vidjela od Drugog svjetskog rata«.

Ministar je, govoreći načelno o planu, kazao kako je njime utvrđen način postupanja svih segmenta državne administracije, kao i koordinacije s nevladinim sektorom i svima koji mogu pomoći. Plan propisuje i način na koji se uređuju prihvatilišta, njihovu poziciju i dr.

Ostojić je uputio kritiku svima koji govore kako se Hrvatska treba postaviti poput Austrije, Njemačke i Danske koje su uvele privremene kontrole na granici, poručivši im da ne znaju o čemu govore jer su te zemlje, podsjetio je, takvu odluku donijele sukladno schengenskom acquisu.

»A kako da Hrvatska to aktivira kad to nikad nismo ni deaktivirali. Hrvatska graničnu kontrolu ima oduvijek«, podsjetio je Ostojić.

U kontaktu sa susjedima

Na kraju je naglasio kako je Hrvatska u stalnom kontaktu sa susjednim zemljama te ponovio da će, ako dođe do velikog izbjegličkog vala, sustav biti vrlo brzo aktiviran.

Hrvatska do sada nije bila zemlja destinacija za izbjeglice, ali je logično da se postavlja pitanje njihovog mogućeg dolaska s obzirom na zid koji je podigla Mađarska te kazne za one koji ga oštete ili ga pokušaju prijeći, dodao je ministar.

Ako do tog izbjegličkog vala dođe, Hrvatska ima pripremljen izvanredni plan, ponovio je.

»Ako dođe do masovnog priljeva, odnosno vala izbjeglica koji se broji u tisućama, naravno da je to trenutak kad se više ne mogu primjenjivati redovne, odnosno regularne mjere koje policija uspješno provodi na granici«, kazao je.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uoči sjednice novinarima je rekla kako Hrvatska može, ako se dogodi val izbjeglica preko njezinog teritorija, uz ostalo koristiti resurse koje je koristila i prošle godine prilikom poplava koje su pogodile Slavoniju.

 Pomoćnik ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar kazao je u utorak da je hrvatska policija spremna za mogući izbjeglički udar te da sa svojim kapacitetima »može izdržati prvi imigrantski val«.

 »Naš cjelokupni sustav policije broji oko 20 tisuća policajaca, a granične policije oko šest tisuća. Znatni dio policije, koji je inače u redovnom sastavu Policijske uprave Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske je pripreman za prvi udar i sa svojim kapacitetima može izdržati taj prvi mogući migrantski val. Dakle, mi smo pripremili i plansku ispomoć, odnosno preusmjeravanje jednog dijela ljudi iz unutrašnjosti, a isto tako smo angažirali i našu mobilnu jedinicu«, kazao je Sokolar. Izjava čelnog čovjeka Ravnateljstva policije za nadzor granice uslijedila je nakon najavljenog zatvaranja mađarsko-srbijanske granice i očekivanja da će emigrantski val krenuti preko Hrvatske.

Osim policije za izbjeglice spreman i Crveni križ

Osim policije za prihvat izbjeglica pripremaju se i ostale službe poput Hrvatskog crvenog križa (HCK) koji je za srijedu u Vinkovcima najavio vježbu prihvata većeg broja emigranata.

»Hrvatski Crveni križ dugi niz godina radi s tražiteljima azila i osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita u Republici Hrvatskoj, u partnerstvu i uz podršku Ministarstva unutarnjih poslova i Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR). HCK pruža psihosocijalnu podršku i socijalne usluge, humanitarnu pomoć i pomoć pri uspostavi kontakta s obitelji te podršku pri integraciji u društvo. Slijedeći osnovna načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, HCK pruža humanitarnu pomoć i migrantima koji se nađu u situaciji humanitarne potrebe, bez obzira na njihov status«, ističu u toj organizaciji.

 U policiji istovremeno kažu da pažljivo prate sva događanja duž tzv. balkanske rute, a posebno stanje na granici Srbije i Mađarske.

 »Kroz suradnju s kolegama iz MUP-a Republike Srbije, Mađarske, Austrije i Njemačke dobivamo konkretna saznanja o svim događajima na toj ruti. Pravovremeno smo izvršili određene pripreme, a isto tako u tijeku su završne koordinacije i dogovori s međunarodnim organizacijama, nevladinim udrugama koje nude i pružaju nesebičnu pomoć nama u pripremi za mogući odljev migranata sa granice Srbije i Mađarske«, kazao je Sokolar u izjavi za medije.

Policija se priprema i prati svaku informaciju

Prvi čovjek zadužen za nadzor hrvatske granice ističe da je sigurnost na granici sa Srbijom trenutno povoljna te da za sada nema informacija da bi se mogao skrenuti migracijski krak. »Međutim, mi pratimo svaku informaciju i sukladno tome nastojimo se još bolje pripremiti«, zaključio je Sokolar.

Odbacio je nagađanja da za moguće migrante koji bi prema Hrvatskoj krenuli iz Srbije postoji opasnost od zaostalih minskih polja. »Budući da je to bilo ratno područje, postoje određeni zaostaci mina, ali to nije odlučujuće u odnosu na ovaj dio kretanja i njihove rute«, istaknuo je Sokolar.

 Kazao je i da Hrvatska u slučaju izbjegličkog vala već ima raspoređene granične policajce koji su osposobljeni za nadzor državne granice, kao i za prihvat stranaca.

 Manja ili veća skupina migranata najprije će, u slučaju dolaska na hrvatsku granicu, biti odvedena na postupak registracije, odnosno provjere njihovog identiteta te će se »ovisno o dokumentaciji ili drugim papirima koje imaju uz sebe«, usmjeravati u daljnji postupak. Podsjetio je i da svaki stranac ima pravo međunarodnu zaštitu zatražiti i u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, »što se do sad nije pokazalo kao pojava«.

 »Nakon policijsko-sigurnosne odnosno provjere identiteta slijede, ukoliko je potrebno, liječničke trijaže odnosno medicinske pomoći i pružanja ovih osnovnih uvjeta za život«, naglasio je Sokolar.

 Istaknuo je i da Hrvatska ima »raspoložive policijske kapacitete« za izbjeglice te da su u fazi ugovaranja i »civilni« kapaciteti. »Tako da smo zaista u mogućnosti prihvatiti prvi udarnički val i poduzeti sve potrebne radnje, kako bi se istovremeno zadovoljio humanitarni karakter ovoga problema, ali isto tako i sigurnosni«, zaključio je Sokolar. (Hina, Portal Novi List)

 


Podijeli: Facebook Twiter