Hrvatska pobijedila Irsku 3:1

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U susretu 1. kola C skupine EURA u Poznanju nogometaši Hrvatske svladali su Irsku s 3:1. Hrvatska je pobjedom zasjela na vrh ljestvice skupine, a junak dvoboja bio je Mario Mandžukic s dva zgoditka. Pred 40.000 gledatelja na Gradskom stadionu sudio je Nizozemac Bjorn Kuipers. Strijelci: 1:0 Mario Mandžukic (3), 1:1 Sean St. Ledger (19), 2:1 Nikica Jelavic (43), 3:1 Mario Mandžukic (48).

HRVATSKA: Pletikosa, Srna, Corluka, Schildenfeld, Strinic, Rakitic (Dujmovic, 90+2), Vukojevic, Modric, Perišic (Eduardo, 88), Mandžukic, Jelavic (Kranjcar, 72).

IRSKA: Given, John O'Shea, Sean St. Ledger, Dunne, Ward, McGeady (Simon Cox, 54), Whelan, Andrews, Duff, Keane (Long, 75), Doyle (Walters, 53).



Hrvatska je dobila ono što je priželjkivala, pobjedu na startu Eura protiv Irske. A osim toga, igra "vatrenih" bila je uvjerljiva i pruža puno optimizma za nastavak EP-a.

Pocetak iz snova, Hrvatska je povela vec u 3. minuti. Nakon kornera Rakitica, lopta je završila na desnom krilu gdje je bio Srna, koji je ubacio za Mandžukica, a on je iz teške situacije pogodio glavom za vodstvo 1-0.

To je bio najbrže postignuti gol na ovom Euru do sada.

Nažalost Irci su relativno brzo poravanali, u 19. minuti iz prekida. McGeady je ubacio na drugu stativu, a Corluki je izmakao Sean St. Ledger, koji glavom zabija za 1:1.

Nakon nespretno primljenog gola Hrvatska je podignula ritam. U 22. minuti dobar udarac Perišica sa 20 metara Given je jedva obranio. Nakon toga opasnim udarcima iz daljine zaprijetili su još i Rakitic te Modric.

Pred kraj poluvremena Hrvatska je svoju bolju igru materijalizirala novim vodstvom. Modric je pucao sa 20-tak metara, a Ward je loše ispucao, pa je lopta došla do Jelavica, koji zabija za 2:1. Irci su se žalili na zalede, ali su zaboravili da je loptu Jelavicu, koji je bio iza obrane, dodao irski igrac Ward.

U sudackoj nadoknadi još jedna prilika za "vatrene". Perišic se probio po lijevoj strani i ubacio za Rakitica, koji glavom puca iznad gola.

Nakon silovite hrvatske završnice u prvom poluvremenu, isti scenario na pocetku drugog dijela. Dugacka akcija "vatrenih", lopta je došla na lijevi bok do Perišica, koji ubacuje za Mandžukica, a on ponovno zabija glavom za hrvatsko vodstvo 3:1.

Hrvatska je nakon vodstva 3:1 usporila ritam, pa više nije bilo toliko prijetnji prema irskom golu. Irska je, pak, bila potpuno nemocna, jedino je mogla zaprijetiti iz prekida, a i takvih je situacija bilo malo.

U 78. minuti dobra prilika za "vatrene". Nakon Srnine "rolice" Rakitic je odlicno ciljao sa vrha 16-erca, ali lopta je zamalo promašila gol.

Jedina prava prilika za Irce u drugom dijelu dogodila u sudackoj nadoknadi. Nakon kornera Andrews glavom puca pored gola. (Hina)



Tijek utakmice:

49'
Mario Mandžukic ponovno strijelac. Mario Mandžukic ponovo je glavom matirao irskog vratara. Ovoga puta loptu je ubacio s lijeve strane Ivan Perišic, a Mandžukic je trzajem glave loptu poslao u lijevu vratnicu. Lopta se od vratnice odbila u vratara Givena pa u mrežu za 3:1.

Poluvrijeme: Hrvatska - Irska 2:1 Završilo prvo poluvrijeme u Poznanju. Hrvatska vodi 2:1 pogocima Maria Mandžukica i Nikice Jelavica.

43'
Nikica Jelavic doveo je Hrvatsku u vodstvo 2:1. Kockasti su u 43. minuti opet došli u vodstvo nakon udarca iz kuta. Lopta je nakon kornera izbijena do Luke Modrica po cijem udarcu je zapela u gužvi, te stigla do osamljenog Nikice Jelavica koji je s nekoliko metara prebacio istrcalog vratara Givena.

36'
Ivan Perišic izmamio uzdahe na tribinama nakon što je zamalo promašio okvir gola udarcem s preko 20 metara. Tri minute ranije iz iste pozicije pokušao je Luka Modric, ali je Given bio na mjestu.

19'
Vedran Corluka skrivio je slobodan udarac nakon kojega je St Ledger glavom s nekoliko metara na asistenciju McGeadyja poravnao rezultat. Irski branic nadvisio je Corluku u skoku.

3'
Mario Mandžukic udarcem glavom sa 12-13 metara dovodi Hrvatsku u vodstvo na asistenciju Daria Srne. Vratar Given ostao je na krivoz nozi Prethodno je udarac iz kuta za kockaste izveo Luka Modric.

Hrvatski reprezentativac Mario Mandžukic postigao je najbrži gol na ovom Euru do sada. Mandžukic je u 3. minuti zabio za vodstvo 1-0 protiv Irske. Rekord kad je u pitanju najbrži gol na europskim prvenstvima i dalje drži Rus Dmitrij Kiricenko, kojemu je na EP 2004. trebalo minutu i 7 sekundi za vodeci gol u susretu protiv Grcke.
(Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter