Hrvatska pobijedila Wales s 2:1

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Peta pobjeda. Teško, preteško, fantastičnim preokretom u nastavku kad su Lovren i Eduardo preokrenuli vodstvo domaćih preko Balea, upisali su "kockasti" i peti trobod u šest odigranih susreta u kvalifikacijama za odlazak na SP u Brazil iduće godine. Slično kao i protiv Makedonije, domaćini su poveli, a Hrvatska se na koncu veselila. Nisu izabranici Igora Štimca odigrali partiju za pamćenje, ali su velikom željom u nastavku došli do značajne pobjede koja ih ostavlja "rame uz rame" s Belgijom u borbi za prvo mjesto u skupini A, dok su Velšanima zalupili i posljednja vrata prema Brazilu.

"Pobjeda nad Srbijom neće puno značiti, ako ne donesemo sva tri boda iz Walesa" rekao je u trenucima zagrebačkog slavlja Igor Štimac. Na sreću, jer koferi su dugo bili prazni, bodovi su s, na žalost polupraznih, tribina stadiona Liberty ostali u hrvatskim rukama. Priželjkivao je Igor Štimac reprizu osječke pobjede, ponovno je u napad gurnuo Mandžukića i Eduarda koji su donijeli onih 2:0, međutim, malo je toga u Walesu podsjećalo na taj prvi susret.

U prvih 15-ak minuta drugog poluvremena Hrvatska je napravila više izglednih situacija nego u čitavom prvom, ali nije uspjela postići izjednačujući gol. Prvo je u 53. minuti Eduardo ponovno pokušao glavom, ovoga puta nakon kornera Srne, ali lopta je prošla pored vratnice. Domaći vratar Myhill posebno se istaknuo u 60. minuti kada je bravurozno s gol-linije izvadio pokušaj Srne koji je na putu do gola promijenio smjer udarivši u blok nekog od obrambenih igrača.

Hrvatska je izjednačila u 77. minuti i to baš u trenucima kada se činilo kako je Wales uspio uspostaviti terensku ravnotežu. Lopta je došla do Mandžukića na rubu kaznenog prostora, njegov je pokušaj bio blokiran, ali naš se napadač uspio izboriti za novi pokušaj, vratio je loptu Lovrenu, a ovaj je odmah pucao s više od 25 metara i lopta je završila u mreži iznenađenog Myhilla.

Prvu priliku za potpuni preokret imao je Olić u 83. minuti nakon što ga je u srcu kaznenog prostora pronašao Rakitić, no loše je pucao. Ipak, što nije uspjelo u 83., uspjelo je u 87. minuti. Ovoga je puta s lijevog krila ubacio Olić, a Eduardo je prvo prsima primirio loptu, te zatim sa 10 metara "probio" Myhila kojemu je lopta prošla kroz noge.

Nažalost, pobjedu u Swanseaju Hrvatska je platila i sa žutim kartonima Ćorluke i Modrića koji će zato propustiti utakmicu 7. lipnja protiv Škotske u Zagrebu.

Wales - Hrvatska 1-2 (1-0)

Stadion Liberty.

WALES: Myhill - Gunter, Collins, A. Williams, Davies - King, Ledley; J. Williams (Church, 83), Bale, Bellamy - Robson-Kanu (Richards, 64)

HRVATSKA: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren, Strinić (Olić, 73) - Rakitić, Modrić, Badelj (Schildenfeld, 46) Sammir (Kovačić, 61) - Eduardo, Mandžukić

STRIJELCI: 1-0 Bale (21-11m), 1-1 Lovren (77), 1-2 Eduardo (87) SUDAC: Banti (Italija)

(R. CAR, Hina, foto B. KOVAČEV/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter