Hrvatska plesna scena pred Francuzima


Časopis za plesnu umjetnost Kretanja, u izdanju Hrvatskog centra ITI, predstavile su u Parizu Katja Šimunić, plesna teoretičarka i glavna urednica ovoga izdanja, i Jelena Rajak, plesna teoretičarka i prevoditeljica.

Poseban broj Kretanja objavljen je nedavno na francuskom jeziku i donosi četiri do sada neobjavljena teksta Maje Đurinović, Katje Šimunić, Jelene Rajak i Ive Nerine Sibila o četiri hrvatska plesna umjetnika koje je izabralo uredništvo časopisa da ih se ovom publikacijom predstavi francuskoj gledateljskoj i čitalačkoj publici u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj Croatie, la voici. 

Odabir umjetnika koje časopis predstavlja usklađen je s kuratorskim izborom Anite Mathieu, direktorice festivala Rencontres Chorégraphiques Internationales de Seine-Saint-Denis, koja je selektirala Marjanu Krajač i njezinu "Kratku fantaziju o ponovnom uspostavljanju vlasništva nad tijelom", Matiju Ferlina s dvije koreografije: "Sad Sam Lucky" i "Sad Sam Almost Six" te plesnu predstavu Saše Božića i Petre Hrašćanec "Love Will Tear Us Apart", da bi uz primjere hrvatske plesne prakse francuskoj publici predstavili i uz to vezan teorijsko-kritički rad. (K. C.)


Podijeli: Facebook Twiter