Hrvatska plaća milijune vojnicima HVO-a

(Arhiva NL)
(Arhiva NL)

Hrvatski državni proračun, čini se, nijedne godine ne može izbjeći prijetnje da će početi pucati zbog "duhova iz prošlosti". Takvo nešto ove, i sljedećih godina prijeti proračunu Ministarstva branitelja, ali i cijeloj državnoj blagajni. Ovaj put riječ je postupcima vlasti iz sredine i s kraja '90-ih kada su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane zbrinuti kao pripadnici Hrvatske vojske, odnosno ranjenima je omogućena invalidska mirovina, a obiteljima poginulih obiteljska.

Od 1997. do 2001. doneseno je više od deset tisuća rješenja kojima se pripadnicima HVO-a priznaje pravo na invalidninu na osnovi ranjavanja na južnom bojištu, a dio ih je ostvario pravo na braniteljsku mirovinu, no rješenja im nikada nisu uručena nego su čuvana u Ministarstvu obrane. Tako su imali pravo samo na mirovinu, ali ne i na skrb, naknadu za tuđu pomoć ili stambeno zbrinjavanje. Dio rješenja 2002. pod nerazjašnjenim okolnostima nestaje iz MORH-a i protiv države se podižu prve tužbe u kojima se traži isplata i svih ostalih prava. Već 2005. tužbi ima više od stotinjak i sudovi odlučuju uglavnom u korist umirovljenih pripadnika HVO-a te je ministarstvo suočeno s presudama po kojima samo na ime glavnice mora isplatiti nekoliko desetaka milijuna kuna. Gotovo jednak je iznos kamata. 

To su nam potvrdili i u ministarstvu, a bivši ministar Tomislav Ivić kazao nam je jučer da "može potvrditi da je takvih slučajeva bilo i u njegovo vrijeme, iako su bili rijetki". Nedavno je u jednom slučaju sud odlučio da država mora isplatiti 4,5 milijuna kuna na ime naknada i zateznih kamata za razdoblje od 1998. do 2008. te dodatnih 30 tisuća za duševne boli. Tek slijedi tužba za razdoblje od 2008.

Kako su pripadnici HVO-a ili njihove obitelji dobili mirovine i rješenja o invalidnosti otkrivaju Marinko Krešić i Ljubo Ćesić Rojs koji su krajem '90-ih potpisivali dokumente za zbrinjavanje vojnika HVO-a.

- Bila je to politička odluka Franje Tuđmana i Gojka Šuška, tvrde obojica. Krešić se poziva na Šuškovu odluku koju je kasnije potvrdio i Andrija Hebrang: stradali u HVO-u dobivali su potvrde da su bili dio postrojbi na južnom bojištu ili u istočnoj Slavoniji. Zbog toga su na nekoliko mjeseci bili "prevedeni" u HV, a on im je kao dokaz izdavao potvrde o neto plaći koju nisu primali. Plan je otpočetka bio, otkriva Krešić, da se samo trajno zbrinu, bez ostalih prava. Zato su rješenja o invalidnosti ostala u MORH-u.  (Piše Jagoda MARIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter