Hrvatska - otrovna kiflica na pragu EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacki politicki tjednik "Der Spiegel" u broju od utorka piše, povodom Sporazuma o pristupanju Europskoj uniji koji bi Zagreb trebao potpisati 9. prosinca, da je Hrvatska postigla velike iskorake i prilagodila se standardima EU-a, ali da je zemlja u velikoj krizi, sa stopom nezaposlenosti od 14 posto i vanjskim dugom koji se sa 102 posto približava grckim vrijednostima, opisujuci Hrvatsku kao "otrovnu kiflicu" pred vratima Unije.

"Der Spiegel" se pita hoce li Europska unija, "koja još nije provarila Rumunjsku i Bugarsku, moci još progutati i otrovnu kiflicu Hrvatsku".

Njemacki tjednik podsjeca da potpisivanje pristupnog ugovora moraju ratificirati parlamenti svih zemalja clanica Unije i ocjenjuje da se tu, s obzirom na "velike iskorake", ne ocekuju nikakvi problemi. Za Hrvatsku, kako piše tjednik, Europa predstavlja "jamstvo mira, 20 godina nakon krvavih sukoba kada je Beograd pokušao odcijepiti od Hrvatske dijelove sa srpskim stanovništvom". "Der Spiegel" ocjenjuje da ce ulazak Hrvatske u EU biti pocetak novog razdoblja za regiju.

List takoder podsjeca da ce Sporazum o pristupanju EU-u potpisati 9. prosinca na summitu u Bruxellesu premijerka Jadranka Kosor, ujedno i predsjednica HDZ-a, stranke koju potresa poplava procesa i istražnih postupaka protiv njezinih istaknutih clanova. Der Spiegel predvida da bi prije potpisivanja Sporazuma, vlada Jadranke Kosor mogla pasti jer se pet dana prije toga održavaju parlamentarni izbori, a kako stvari stoje, HDZ-u prijeti pad na 20 posto glasova biraca, što bi bio najlošiji rezultat stranke na izborima nakon nezavisnosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter