Hrvatska ostala bez Južnog toka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruska tvrtka za proizvodnju plina Gazprom potpisala je s Mađarskom ugovor o gradnji zajedničkog projekta plinovoda Južni tok kroz tu zemlju, čime je potvrđeno da glavna ruta neće ići kroz Hrvatsku.

Zamjenik predsjednika uprave Gazproma Aleksander Medvedev potpisao je u srijedu taj ugovor s Csabom Bajijem, predsjednikom i glavnim direktorom mađarske plinske kompanije MVM, objavio je Gazprom.

Potpisnice su odobrile konačni investicijski plan gradnje mađarske trase plinovoda u dužini od 229 kilometara, a mađarska je strana objavila da plinovodu daje status projekta od državne važnosti.

Hrvatski su mediji prije nekoliko mjeseci javljali kako se očekuje ruska odluka o Južnom toku, te da su hrvatski izgledi da dobije tranzitni pravac Južnog toka 50:50, jer bi, navodno, hrvatski tranzitni pravac bio znatno kraći, čime bi se cijena gradnje smanjila.

"Projekt gradnje plinovoda Južnog toka zajedno s mađarskim partnerima važan je element u novoj arhitekturi europske energetske sigurnosti. Takav sustav osigurat će neprekinut dovod plina, a Mađarskoj će pružiti dugoročnu korist i stabilnost", rekao je Medvedev.

Josipović: Vrijeme je da se zapitamo gdje smo pogriješili

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas, u povodu odustajanja ruske tvrtke za proizvodnju plina Gazprom da trasa plinovoda Južni tok ide kroz Hrvatsku, da mu je žao što nismo ojačali gospodarske veze s Rusijom. Dodao je kako je vrijeme da se zapitamo gdje smo pogriješili.

"U proteklim smo godinama više puta imali krivu i lošu poziciju u odnosu na ruske investitore pa je to sasvim sigurno cijena koju plaćamo", rekao je Josipović. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter