Hrvatska odgovorna za zlocin u Varivodama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Republika Hrvatska odgovorna je za ubojstvo devetero starijih osoba srpske nacionalnosti koji su u selu Varivode 28. rujna 1995. godine likvidirani iz vatrenog oružja na kucnim pragovima!

Odluku koja je presedan i kojom se priznaju žrtve i nedvosmisleno utvrduje motiv zlocina donio je Vrhovni sud Republike Hrvatske odlucujuci o žalbi Jovana Berica na sramne odluke nižih sudova u Kninu i Šibeniku, koji su odbacili njegovu tužbu protiv Hrvatske za naknadu štete zbog ubojstva roditelja Radivoja i Marije Beric. K tome, odredili su i da toj istoj državi, koja je zakazala u svojoj glavnoj zadaci, zaštiti sigurnosti svakog gradanina, mora platiti 54 tisuce kuna sudskih troškova.

Nad civilima u Varivodama dva mjeseca nakon akcije Oluja, stav je sudaca Vrhovnog suda, izvršen je teroristicki cin iz politickih pobuda s ciljem izazivanja straha, užasa i osjecaja osobne nesigurnosti gradana.

U ovom slucaju, bila je to poruka preostalom srpskom življu da napusti svoje domove ako ne želi doživjeti istu sudbinu, a izbjeglima da se ne vracaju u Hrvatsku. Pocinitelji jednog od najvecih zlocina s hrvatske strane u ratu i poracu niti nakon 17 godina nisu otkriveni i procesuirani, a cekajuci pravdu i pravicnu odštetu obitelji žrtava sada su prvi puta, i to od najvišeg hrvatskog pravosudnog tijela, dobile pravorijek u svoju korist.

- U postupku je utvrdeno da su 28. rujna 1995. godine u selu Varivode smrtno stradali roditelji tužitelja Radivoje i Marija Beric na nacin da su ubijeni iz vatrenog oružja u dvorištu svoje kuce. U postupku je utvrdeno da je istog dana u istom selu ubijeno devet starijih osoba srpske nacionalnosti, da su ubojstva izvršena u dvorištima ili kucama ubijenih, a u vremenskom razdoblju nakon što je dovršena vojno-redarstvena akcija Oluja, na podrucju bivšeg UN-ovog sektora Jug. Stoga se u skladu s iznesenim nedvojbeno ukazuje da je ubojstvo roditelja tužitelja u konkretnoj situaciji izazvalo kod gradana osjecaj straha, užasa i osobne nesigurnosti pa su zato tim cinom ostvarena obilježja teroristickog akta, navodi se u rješenju Vrhovnog suda koje potpisuje predsjednik sudskog vijeca dr. sc. Ivan Kaladic.

Za štetu koja nastane uslijed teroristickog akta, nastavlja se, sukladno zakonu, odgovara država.

- Iz tog razloga u ovom predmetu postoji odgovornost Republike Hrvatske za štetu koju su pretrpjeli tužitelji, piše u rješenju Vrhovnog suda koji je ukinuo presude Opcinskog suda u Kninu i Županijskog suda u Šibeniku i naložio novo sudenje. U rješenju Vrhovnog suda, k tome, obitelji žrtava se daje pravo na naknadu štete od države, neovisno o tome što pocinitelj zlocina nije utvrden, kazneno progonjen ili oglašen krivim. (Z. DELJANIN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter