Hrvatska obilježila 20. obljetnicu "Bljeska"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska u Okučanima u nazočnosti državnoga vrha obilježava 20. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Bljeska" kojom je nakon gotovo četverogodišnje okupacije oslobođena zapadna Slavonija, a počela je prvoga dana svibnja napadom Hrvatske vojske i specijalne policije iz smjera Novske i Nove Gradiške na južni i središnji dio tog okupiranog područja.

Operacija je trajala do 3. svibnja 1995. i njome su oslobođeni Okučani, koji su tada bili središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području, te 500 četvornih kilometara dotad okupiranog teritorija. U manje od 32 sata hrvatske su snage uspostavile i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Na glavnim su smjerovima napada bile 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade uz potporu pričuvnih i domobranskih postrojba potpomognutih protuoklopnim topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.

U "Bljesku" su prvi put u Domovinskom ratu izvedeni masovniji udari hrvatskoga zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je neprijatelj dodatno taktički iznenađen.

U oslobađanju zapadne Slavonije sudjelovalo je oko 7200 vojnika i policajaca, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

U Okučane je došao cijeli državni - predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko te predsjednik Vlade Zoran Milanović.

U izaslanstvu Sabora su njegov potpredsjednik Tomislav Čuljak te zastupnici Jadranka Kosor, Ivo Jelušić, Zdravko Ronko, Franjo Lucić i Melita Mulić, a u Vladinu izaslanstvu ministri Ranko Ostojić, Ante Kotromanović, Tihomir Jakovina, Siniša Varga i zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ.

Svečano obilježavanje pobjedničke operacije počelo je budnicom u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH ulicama Okučana, a nešto prije 10 sati krenuo je mimohod svečanog postroja, koji prate državni vrh, uzvanici i brojni građani.

U trenutku početka mimohoda, Okučane su preletjela dva zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U mimohodu iza zastave Republike Hrvatske te zastava MORH-a, MUP-a, Glavnog stožera, Ravnateljstva policije, Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Hrvatske mornarice, Hrvatskoga vojnog učilišta, Općine Okučana i ratnih zastava postrojba sudionika "Bljeska" su postroji brigada "Gromovi" "Tigrovi", "Kune" i "Sokolovi", dva postroja branitelja te postroj Specijalne policije MUP-a.

Grabar-Kitarović i Leko ističu važnost operacije Bljesak

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je zahvalnost svim poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak, čiju 20. obljetnicu Hrvatska danas obilježava, kazavši kako danas treba slaviti zajedništvo, a predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko ističe kako je ta akcija pomogla u izgradnji mira na demokratskim vrijednostima.

"Ponosna sam danas i izražavam zahvalnost svim braniteljima, invalidima Domovinskoga rata, obiteljima svih poginulih branitelja i obiteljima svih civilnih žrtava Domovinskog rata", rekla je Grabar-Kitarović nakon što je u okučanskoj osnovnoj školi otvorila braniteljske sportske igre.

Hrvatska predsjednica ističe da je obilježavanje Bljeska "dan kada doista treba slaviti zajedništvo".

"Zajedništvom smo pobijedili u Bljesku, kasnije u Oluji, oslobodili Hrvatsku i poveli je na put članstava u EU i NATO. Zajedništvom ćemo je povesti na put blagostanja", rekla je Grabar-Kitarović.

Na upit novinara dodala je da je prilikom čitanja imena poginulih u operaciji Bljesak reagirala jednako emotivno kao i članovi njihovih obitelji. "Kada ih vidite kako se trznu i počnu plakati na spomen imena svojih poginulih ne možete, a da i sami ne osjetite suze u očima, tugu, ali i ponos prema onima koji su otišli. Ali nisu otišli uzalud", naglašava predsjednica.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko nakon komemoracije je istaknuo da operacija Bljesak i nakon 20 godina sve više dobiva na značenju jer je njome uspostavljen red i život u miru za sve ljude zapadne Slavonije. "U tom je smislu obilježavanje ovakvih akcija usmjereno na izgradnju mira, na demokratskim vrijednostima, ljudskim pravima, slobodama, uvažavanju", kazao je Leko.

Uvjeren je da će i proslava Oluje biti jednako dostojanstvena kao i današnja proslava Bljeska. "Zašto ne, dapače, ja očekujem da će i Oluja biti jednako dostojanstvena s porukama koje vrijede trajno. U tom smislu sam uvjeren u to", odgovorio je Leko na pitanje novinarima.

Da će i Oluja jednako biti dostojanstvena kao i današnje obilježavanje Bljeska smatra i saborski zasupnik i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. "Oluja će, nadam se i vjerujem, proteći dostojanstveno. Što se nas tiče, nema problema", rekao je predsjednik HDZ-a nakon komemoracije u Okučanima.

Neka se državni vrh dogovori oko protokola obilježavanja akcije Oluja, a HDZ će, ponovio je, biti s narodom i braniteljima. "Kako odluči državni vrh neka tako i bude", dodao je Karamarko.

Karamarko smatra da i o Bljesku i o Oluji treba govoriti, te ističe kako je riječ o velikim datumima. "Imamo hrvatsku državu koju smo prije 20 godina oslobodili od velikosrpsko-četničke agresije. Hrvatska je bila raskomadana, prema tome, veliki su to datumi. Što više vrijeme prolazi, oni su i značajniji. Predsjednik Franjo Tuđman nam je sve veći i značajniji kao i naši branitelji", rekao je Karamarko.

Upitan je li se danas u Okučanima više trebalo govori o akciji Bljesak, Karamarko je odgovorio kako nisu bili predviđeni govori.

"To je protokol, mi sudjelujemo skrušeno zajedno s braniteljima i njihovim obiteljim", rekao je. Ističe pritom kako je Bljesak dan za zajedništvo, te molitvu za poginule branitelje.

"Imamo obvezu prema tim žrtvama da zajedno gradimo bolju Hrvatsku", kazao je Karamarko.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter