Hrvatska Nijemcima preskupa, ljetuju u Grčkoj

Nijemaca će ove godine na Jadranu biti manje (J PREKALJ)
Nijemaca će ove godine na Jadranu biti manje (J PREKALJ)

Njemački organizatori putovanja nisu najsretniji ovogodišnjom prodajom aranžmana za Jadran u odnosu na prošlu godinu kada su zadovoljno trljali ruke.

- Trenutno je stanje bukinga isto kakvo je bilo i prošle godine u ovo vrijeme, međutim mnogi se žale da im Hrvatska ove godine ide slabije. Jednostavno ne ide kako smo očekivali, iako moram reći da nam je sezona općenito jako dobra. Išli smo u velike marketinške akcije s nekim hotelijerima u Istri koje su nam poboljšale rezultat. Doduše, sezona još nije gotova, ali više nije pet do dvanaest, nego je dvanaest. Ostalo nam je doslovce još samo 20 dana da prodamo što imamo za glavnu sezonu i onda kreće borba za posezonu, priča nam Mitja Kočevar iz velikog njemačkog organizatora putovanja FTI.

Razlog zašto se to događa s Hrvatskom je prije svega "povratak" Grčke koja nudi vrlo povoljne cijene. Upravo njihove destinacije imaju i porast bukinga.

- Evidentno je da je ponuda na Mediteranu vrlo jaka. Kada se uspoređuje koliko košta sedam dana ljetovanja u Turskoj, Grčkoj ili Hrvatskoj, uz trošak puta, jasno je da to utječe na odluku o putovanju. Hrvatska mora naći proizvod koji bi bio kompatibilan. Ne smije biti preskupa u špici sezone, a mora poraditi i na njenom produženju, smatra Kočevar.

Na deset posto manjem bukingu za Hrvatsku ove je godine njemački organizator putovanja ID Riva Tours, a njegov čelni čovjek Selimir Ognjenović tvrdi da je jednostavno izostao last minute buking koji su svi očekivali.

- Iza nas su dva loša mjeseca što se tiče rezervacija za Hrvatsku posebno u segmentu obitelji s djecom, a najgori je bio svibanj. Lani smo imali bolji start što se tiče rezervacija u zadnji čas, ali onda nije bilo praznih mjesta u hotelima. Ove godine je suprotno. Tako da ne ostaje puno mjesta za optimizam. Nijemaca će ove godine na Jadranu biti manje, najavljuje Ognjenović.

A cijene su na Mediteranu ove godine uistinu povoljne. Turistički aranžmani u hotelima sa četiri zvjezdice - polupansion i let na grčke otoke u špici sezone košta od četiri do četiri i pol tisuće kuna. U Turskoj pak ljetovanje u hotelima sa četiri zvjezdice i all inclusive ponudom košta od 3.700 do 5.000 kuna, a na španjolskoj se Mallorci polupansion u hotelu sa četiri zvjezdice i letom može dobiti za šest tisuća kuna. Ljetovanje u Bugarskoj i Egiptu košta u takvom aranžmanu od 3.300 do 3.500 kuna, dok je najjeftiniji Cipar sa cijenom aranžmana od 2.200 do 2.800 kuna. (Piše Barbara BAN)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter