Hrvatska nije zemlja za narkoturizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je poznata turisticka destinacija za obiteljski odmor i nije poznata po turizmu povezanom s drogom, jedan je od zakljucaka novog izvješca State Departmenta o provedbi medunarodne strategije nadzora nad narkoticima koje je ovoga tjedna poslano u Kongres.

U redovitom godišnjem izvješcu, u kojem se obraduje 115 zemalja, za Hrvatsku je istaknuto da se radi o popularnom, uglavnom mirnom odredištu za obiteljski odmor te da zemlja nije poznata po narkoturizmu. Ipak, tzv. rave partyji - koje State Department pobliže opisuje kao masovna okupljanja s brzom elektronickom glazbom i svjetlosnim efektima koja se obicno održavaju u skladištima - mogu privuci neke narkoturiste, istice se u dijelu dokumenta koji se odnosi na Hrvatsku.

Americka vlada ocjenjuje da je Hrvatska tranzitna država kroz koju se narkotici krijumcare iz zemalja proizvodaca u zemlje potrošace. Hrvatska ima snažan pravni i institucionalni okvir za kontrolu i suzbijanje kriminala povezanog s narkoticima. Svi dostupni pokazatelji, navodi se u izvješcu, sugeriraju da je dostupnost heroina na domacem tržištu pala, što je u skladu s europskim trendom.

No, i dalje važan izazov ostaje problem krijumcarenja heroina tzv. balkanskom rutom te trgovanje kokainom kroz morske luke. I u pogledu kanabisa ocijenjeno je da je Hrvatska prvenstveno tranzitna država, s neznatnom proizvodnjom prije svega za osobnu uporabu ili domacu prodaju.

State Department smatra da su hrvatski zakoni dostatni za borbu protiv krijumcarenja drogom i zlouporabe droge. Pritom hvale poboljšanje programa lijecenja od ovisnosti. (I. FRLAN/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter