Hrvatska nije otvarala slucaj Ljubljanske banke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic izjavila je u petak u Zagrebu da Hrvatska nije ponovno otvorila slucaj "Ljubljanska banka", nego je to ucinila Slovenija te je "nezamislivim" ocijenila mogucnost da to nerješeno pitanje izmedu dviju država dovede u pitanje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Ona je na upit novinara komentirala izjavu slovenskog predsjednika Danila Tuerka koji je u cetvrtak izjavio da je bio neugodno iznenaden time što je nova hrvatska vlada ponovo otvorila pitanja Ljubljanske banke. "Hrvatska bi u situaciji u kojoj jest, u procesu ratifikacija svog pristupnog ugovora i uoci ulaska u Europsku uniju, trebala jako paziti na svoju vjerodostojnost", rekao je Tuerk.

"Hrvatska nije ponovno otvarala tu temu, nego ju je prije 2,5 mjeseca otvorila slovenska strana, odnosno slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec za posjeta Zagrebu", rekla je Pusic na konferenciji za novinare.

Pusic je nekoliko puta ustvrdila da je Ljubljana, a ne Zagreb ponovno otvorila tu temu. "Bilo bi potpuno nezamislivo da se nademo u situaciji da po peti put nešto što nema veze s pristupanjem Hrvatske stane na put slovenskom napredovanju ili ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora", rekla je šefica hrvatske diplomacije.

Premijeri Hrvatske i Slovenije Zoran Milanovic i Janez Janša prije tri su dana na sastanku u Mariboru ocijenili da su odnosi izmedu dviju zemalja dobri i nije ih narušilo ni nedavno ponovno otvoreno pitanje Ljubljanske banke, jer se ništa ne mijenja, buduci da obje vlade poštuju obveze koje su preuzeli njihovi prethodnici. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter