Hrvatska nije dala zeleno svjetlo za poglavlje 23 u pregovorima EU-a Srbijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sastanku radne skupine Vijeća EU-a za proširenje održanoj u petak nije bilo pomaka u pogledu definiranja mjerila za otvaranje poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima sa Srbijom jer Hrvatska nije dala zeleno svjetlo, doznaje se iz europskih izvora.

"Još nema pune suglasnosti, Hrvatska još nije dala zeleno svjetlo", rekao je izvor iz Vijeća EU-a.

Radna skupina za proširenje treba se usuglasiti oko definiranja mjerila za otvaranje pregovora u tom poglavlju, bez čega se ne može ići dalje u pripremama za otvaranje poglavlja.

Namjera nizozemskog predsjedništva je da se poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava otvori u lipnju zajedno s poglavljem 24 Pravda, sloboda i sigurnost.

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekao je u petak kako Hrvatska očekuje da se Bruxelles očituje kako misli ugraditi kriterije koje Srbija mora ispuniti u pregovorima o članstvu u EU, a na kojima Hrvatska inzistira.

Kovač je ponovio da Beograd mora ukinuti regionalnu nadležnost za ratne zločine, osigurati prava hrvatske manjine u Srbiji i ostvariti punu suradnju s Haškim sudom. "Mi smo u očekivanju odgovora EK-a", rekao je.

Zakon koji omogućuje da Srbi budu "neka vrsta suca za ratne zločine"Srbija" za cijelu bivšu Jugoslaviju pa time i za Hrvatsku  je "potpuno neprihvatljiv", rekao je Kovač.

O otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja u pristupnim pregovorima sa zemljama kandidatima odlučuju zemlje članice EU-a konsenzusom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter