Hrvatska nije 2007. izrucila Paravinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pretražuje se teren na širem podrucju od mjesta Oklaj prema Kistanjama ukljucujuci i rijeku Krku u potrazi za tijelom Antonije Bilic, a u pretrazi sudjeluje više od 110 pripadnika interventne policije iz više policijskih uprava, policijskih službenika krim policije i ronioca interventne policije, te 20 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i vatrogasnih postrojbi. Gornji tok rijeke Krke kojeg pretražuju ronioci interventne policije.

Bjegunac Dragan Paravinja u nedjelju je uhicen na podrucju Republike Srpske, a tijekom ispitivanja u policiji Republike Srpske u Banjoj Luci rekao je da je sedamnaestogodišnju Antoniju Bilic zadavio i bacio u rijeku Krku.



Direktor policije RS Gojko Vasic i zamjenik glavnog ravnatelja policije RH Miljan Brkic na izvanrednoj konferenciji za novinare potvrdili su da je Paravinja priznao ubojstvo Antonije Bilic. Nisu otkrili gdje je bacio tijelo.

Prva informacija glasila je da je Paravinja ubojstvo priznao na poligrafu, ali iz policije tvrde da nije bio na poligrafskom testiranju. Policija je takoder utvrdila kako Paravinja nije imao pomagaca.

Odmah nakon potvrde MUP-a RH kako je osumnjiceni Dragan Paravinja priznao ubojstvo maloljetne Antonije Bilic, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor razgovarala je s ministrom pravosuda Draženom Bošnjakovicem da se poduzme sve da Paravinja bude izrucen Republici Hrvatskoj i za taj zlocin odgovara pred hrvatskim pravosudem.To je Hini izjavio glasnogovornik Vlade RH, Mladen Pavic.

Slucaj Dragana Paravinje za sada ce u Bosni i Hercegovini voditi Okružni sud na Sokocu, koji je za njim i raspisao tjeralicu, a taj sud može i odluciti hoce li mu odrediti ekstradicijski pritvor i provesti ekstradicijski postupak u slucaju da odgovarajuci zahtjev ne stigne u Sud BiH, doznaje u ponedjeljak Hina.

Sokolacki sud za Paravinjom je raspisao 2005. godine tjeralicu zbog sumnje da je pokušao pociniti kazneno djelo silovanja. Prema zakonima BiH konacnu odluku o izrucenju donosi ministar pravosuda BiH.

Hrvatska je znala da Dragan Paravinja, koji je u nedjelju priznao ubojstvo Antonije Bilic, živi u Hrvatskoj, nakon što je u Srbiji pocinio kazneno djelo silovanja, ali ga nije izrucila 2007. jer je on državljanin Hrvatske, ciji ga ustav štiti od izrucenja, izjavio je danas glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. "Mi smo 2007. dobili obavijest da je za njime (Paravinjom) raspisana medunarodna tjeralica Interpola iz Beograda i odmah smo ih obavijestili Interpol u Beogradu da se radi o hrvatskom državljaninu koji prema hrvatskom Ustavu ne može biti izrucen", rekao je Borovec danas novinarima u Splitu, gdje sudjeluje na skupu "PR Open" što ga organizira Hrvatska udruga za odnose s javnošcu.

U svojem predavanju na »PR Openu« Borovec je kazao da je pocinjena greška što predstavnici policije nisu blagovremeno davali više informacija obitelji Antonije Bilic nakon što je ona nestala te da je ta obitelj bila previše pod dojmom medija. »Sestre Antonije Bilic su se žalile nekim institucijama da se u medijima objavljuje previše detalja o nestanku te da to šteti istrazi«, kazao je.

Upozorio je kako na drniškom podrucju, gdje je nestala Antonija Bilic, ne postoji gradski prijevoz za ucenike pa su mnogi od njih prinudeni stopirati, što ih izvrgava opasnosti.


Podijeli: Facebook Twiter