Hrvatska neprijateljska za ulagace

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Kao prijatelj Hrvatske mogu reci da pozitivna i medunarodno konkurentna investicijska klima u Hrvatskoj ne postoji. Pitate li i ostale veleposlanike u Zagrebu, zakljucit cete da ulagacka klima u Hrvatskoj ne samo da nije privlacna, nego je i neprijateljska, izjavio je u cetvrtak James B. Foley, americki veleposlanik u Hrvatskoj.

- Neki od najrazocaranijih investitora koje poznajem jesu Amerikanci koji su došli u Hrvatsku. Pokušali su ulaganja, a nisu uspjeli, požalio se americki veleposlanik na predavanju o "Poslovanju i ulagackoj klimi u Hrvatskoj", koje su organizirali veleposlanstvo SAD-a i Institut za inovacije.

Foley je pozitivno ocijenio prve korake Vlade, smatrajuci da su smanjenje proracuna, povecanje poreza i zalaganje za vece investicije na strateškim podrucjima logicni potezi.

Iako država ima veliku ulogu u regulaciji tržišta i gospodarstva, Foley smatra da gospodarski rast i nova radna mjesta može donijeti ponajprije privatni sektor. Upravo zbog toga, kaže, Hrvatska treba poboljšati ulagacku klimu. Preporucio je i fleksibiliziranje tržišta rada.

Predstavnici hrvatskih poslodavaca u publici prešutno su odobrili Foleyevo zauzimanje za promjenu Zakona o radu, ali s time se nije složio Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, koji se s americkim veleposlanikom upustio u polemiku.

- Europska komisija kaže da je hrvatsko tržište rada fleksibilizirano na razini ostalih clanica EU-a, poucio je Sever veleposlanika. Hrvatskoj, kaže nije nužan kompetitivniji Zakon o radu, jer ima zemalja u kojima je rad puno jeftiniji. Hrvatska ima 343 tisuce nezaposlenih.

Problem je u tome što je posao lako izgubiti, a teško dobiti, upozorava Sever. Foley je na to upozorio da i mnoge clanice EU razmatraju mogucnost fleksibilizacije tržišta rada.


Podijeli: Facebook Twiter