Hrvatska ne može povući ni novac koji EU dijeli

(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)
(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

"Poslovni subjekti iz Republike Hrvatske imaju na raspolaganju 10,7 milijardi eura za povući iz europskih fondova. Dosad je ugovoreno svega 15 posto i brzo će 
isteći rok do kada možemo uzeti te milijarde", dramatično je upozorio direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Boris Sabatti na okruglom stolu o tome kako stvoriti poticajno investicijsko okruženje i pokrenuti novu proizvodnu investiciju. Okrugli stol je održan jučer u HGK - Županijskoj komori Pula u sklopu Investicijskog foruma Istre, Primorja i Gorske Hrvatske koji je organizirao tjednik Lider.

Svjestan poraznih rezultata u povlačenju EU novca, Sabatti je s delegacijom prije nekoliko dana bio u Bruxellesu na razgovoru s predstavnicima EU-a. "Rekli su nam da je rješenje u nama, odnosno da Hrvatska mora pojednostaviti proceduru raspodjele EU novca", prenio je direktor IDA-e. Irvin Badurina, direktor Industrijske zone Kukuljanovo komentirao je da je sramota da nismo sposobni povući niti novac koji nam besplatno dijele.

Strategija na čekanju

Sabatti je rekao da nije tako jednostavno pojednostaviti proceduru podjele tuđeg novca i pritom podsjetio da su još prije tri godine donijeli strategiju razvoja Istarske županije do 2020. godine, ali je još ne mogu usvojiti, jer čekaju da država donese nacionalnu strategiju prema kojoj se mora ravnati županijska.

Lorena Brgić, pročelnica županijskog odjela za gospodarstvo je okupljenima poručila da bi nacionalna strategija trebala biti gotova kroz mjesec dana, a moderator Bašić dodao da treba uzeti u obzir mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora i novo odgađanje 
donošenja tog dokumenta. Sabatti je dodao da bi bilo najbolje kad bi država dala Istri autonomiju da si sama napravi svoju strategiju razvoja.

Problemi u Istri

S kakvim se problemima susreću istarski poduzetnici u borbi protiv administracije upozorio je Ivan Stojnić, vlasnik i direktor tvrtke S.I.C. d.o.o. iz Višnjana.

- Župan Valter Flego pokušao mi je pomoći da ne izgubim 1,5 milijuna eura iz IPARD programa. No, on mi je sam rekao da nema novca niti mehanizama da mi pomogne te me uputio u Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Njihov poziv čekam već nekoliko godina - ironično je komentirao Stojnić. Iz publike je poručeno da su u tom ministarstvu tromi i zbog toga poduzetnici gube strpljenje. No, čelni čovjek S.I.C.-a rekao je da na probleme nailaze i na lokalnoj razini, odnosno i u Istri.

- Kad počnu pripreme za izbore praksa je da nitko u Općinama, Gradovima i Županiji ne diže slušalicu. Tada za njih vrijeme stane, a tako je i za vrijeme godišnjih odmora, ljeti, zaključio je. (Paulo GREGOROVIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter