Hrvatska nema pretenzija biti regionalni lider

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski premijer Zoran Milanovic u subotu je na zatvaranju 7. Croatia summita u Dubrovniku porucio da Hrvatska ima važnu ulogu u regiji, ali nema megalomanskih pretenzija biti regionalnim liderom.

- Uloga Hrvatske je važna, mi želimo biti aktivni clan, ali ne želimo biti lideri…Nemamo nikakvih megalomanskih pretenzija, kazao je Milanovic i dodao da želi da Hrvatska bude uredena država.

- Tu smo da pomognemo našim susjedima jer imamo i poslovne i ljudske interese, porucio je šef hrvatske Vlade na završnoj konferenciji za novinare u Dubrovniku. Takoder je zaželio da "sve ono što nas je proganjalo posljednjih 20 godina bude iza nas".

Komentirajuci nenajavljeni dolazak bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadica u Dubrovnik, hrvatski je premijer potvrdio da ga je osobno pozvao rekavši da je on bivši predsjednik države i predsjednik velike srbijanske stranke koja je tehnicki još u vladi.

Tadic se nije sastao s kosovskim premijerom Hašimom Tacijem, iako su mediji o tome naveliko nagadali, ali su se njih dvojica po završetku summita rukovala, a Milanovic smatra da je to dobra stvar koja postavlja dobre standarde za buducnost.

- Jedna je strana uvijek izbjegavala drugu stranu. Nadam se da cemo druge godine, ako budemo organizirali skup, biti dobar domacin i jednima i drugima, kazao je hrvatski premijer.

Iako pozvana na dvodnevnu konferenciju u Dubrovniku, Srbija nije poslala svog predstavnika, a zbog dolaska kosovskog premijera nitko od dužnosnika Srbije niti ranijih godina nije sudjelovao na ovom tradicionalnom dubrovackom skupu.

Tadic je novinarima rekao da rukovanju s Tacijem, "koji je uprilicen gotovo slucajno", ne treba davati tako veliku važnost. Bivši srbijanski predsjednik je dodao da podržava izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolica koji je rekao da je spreman na razgovore o rješavanju kosovskog problema.

Hrvatski je premijer izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim skupom u Dubrovniku. Croatia summit je tijekom posljednjih sedam godina, rekao je Milanovic, bio dobra prilika za regionalni dijalog, a zakljucujuci summit podsjetio je da se sljedece godine "Hrvatskoj otvara cijeli novi svijet", aludirajucu na predvideni ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2012.

Godišnja medunarodna konferencija za jugoistocnu Europu, Croatia summit, koja redovno okuplja šefove vlada zemalja iz regije, EU-a i SAD-a te organizacija poput NATO-a, u Dubrovniku se održava od 2006. Ove je godine na summitu sudjelovalo sedam premijera, a uz Milanovica su bili njegovi kolege iz Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Kosova i Poljske.

Dubrovnik se takoder pokazao i nezaobilaznom postajom za glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena i pomocnika americke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philipa Gordona. Prvi put su na summitu sudjelovali i ministri vanjskih poslova zemalja zahvacenih arapskim proljecem.

Milanovic je izrazio veliko zadovoljstvo što je ovo bila prilika i za razmjenu mišljenja o dogadanjima koja su, kako se culo na summitu, pocetkom 2011. iznenadila cijeli svijet, a hrvatski premijer je ocijenio da sve što se dešava na sjeveru Afrike ima izravan utjecaj na Sredozemlje pa time i Hrvatsku. (Hina, snimio Tonci Plazibat/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter