Hrvatska nema pravo na Istru i Cakovec

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski populisticki politicar Zmago Jelincic smatra da su za vecinu slovenskih problema krivi povijesni usudi te Vatikan i komunisti, a pomalo i susjedni Hrvati jer se bez njih, kako tvrdi, Slovenija nikad ne bi našla u Jugoslaviji.

"Vatikan se je bojao da ce Hrvati kao katolici biti preslabi prema Srbima i pravoslavlju, pa su i Slovence ukljucili u tu tvorevinu", rekao je Jelincic u velikom promotivnom razgovoru za ljubljansko Delo povodom javne objave svoje kandidature na predsjednickim izborima, koji ce se održati u jesen ove godine.

Zbog Vatikana, koji je sprijecio nastanak samostalne Slovenije 1918., i komunista ili njihovih nasljednika, koji njenu potpunu emancipaciju i razvoj onemogucuju danas, slovenska država danas nije cijenjena u medunarodnoj politici niti je dio razvijenog zapadnog svijeta, ocijenio je Jelincic u autoriziranom razgovoru.

"Trebamo strane investicije, novac iz inozemstva, ali za to je potrebno imati veze, a svi su naši dosadašnji predsjednici došli iz komunistickog tabora. Nikad u životu nisu radili nego su bili trošak u proracunu, pa je jasno da ne znaju ništa o poslovima i novcu", rekao je Jelincic, dodajuci da bi se to promijenilo ako se biraci odluce za njega. "Onaj tko se znao pobrinuti za sebe, znat ce se pobrinuti za druge", parola je s kojom se je predstavio biracima.

Jelincic nije zadovoljan niti stupnjem demokracije niti stupnjem državnosti koje je Slovenija postigla u zadnja dva desetljeca:

"Danas smo po demokraciji iza Hrvatske i Srbije - one se demokratiziraju, a Slovenija se balkanizira", rekao je Jelincic. Postane li predsjednik, Slovenci ce u školama uciti da su stari državotvorni narod koji je još u 9. stoljecu sklopio ugovor sa starim Bavarcima te da slovenski nacionalni prostor obuhvaca i nekoliko susjednih država.

Dode li na vlast, Jelincic namjerava Sloveniju preurediti u federalnu državu s pokrajinama po uzoru na Austriju, a sa susjednim državama pokrenuti pregovore o granici.

"Hrvatska nema pravo na Istru, Cakovec i sporno podrucje lijevo od Mure", kazao je medu ostalim Jelincic.

Iako službeni rokovi za podnošenje kandidatura za predsjednicke izbore još nisu formalno zapoceli teci, neke stranke vec su javno objavile imena svojih kandidata. Prva je prije mjesec dana na svom kongresu kao službenog kandidata za predsjednicke izbore objavila Slovenska demokratska stranka (SDS), premijera Janeza Janše, ciji je kandidat Milan Zver, clan Europskog parlamenta i bivši ministar obrazovanja. Sadašnji predsjednik Danilo Tuerk takoder je najavio kandidaturu, što bi bio njegov drugi mandat, i to kao kandidat kojega podupire lista gradana. O kandidaturi bivšeg premijera Pahora za sada se samo nagada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter