Hrvatska neće zabraniti pušenje u autima s djecom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djeca u Engleskoj ubuduće više ne bi smjela udisati cigaretni dim dok se voze automobilom. Stavom o potrebi zabrane pušenja u osobnim automobilima dok su u njima djeca, Engleska se prošlog tjedna približila malobrojnoj skupini država koje imaju takvu zakonsku zabranu, u kojoj su i neke države SAD-a, Kanada i Australija.

Nakon što je takav prijedlog izglasan u parlamentu, vlada je dobila zeleno svjetlo da uvede zakonsku zabranu paljenja cigarete u vozilu u kojem se nalazi dijete. S obzirom na jasan stav parlamenta, očekuje se da će zabrana uskoro postati sastavnim dijelom engleskog zakonodavstva. U tom slučaju, Engleska će postati prva europska država koja je uvela takvu zabranu.

Glasanju u prilog zabrani prethodilo je pismo 700 zdravstvenih stručnjaka koji su tražili podupiranje njihovog prijedloga zabrane pušenja u vozilima s djecom. Takvim potezom, upozorili su, tisuće djece bilo bi spašeno od pogubnog izlaganja duhanskom dimu u automobilima.

Istraživanja su pokazala da već dim jedne cigarete u automobilu, čak i ako je prozor otvoren, prelazi dozvoljenu granicu toksičnosti, a posebno su ugrožena djeca kod kojih je imunološki sustav nepotpuno razvijen, a prijetnja po njihovo zdravlje veća je nego kod odraslih.

Istraživanje što ga je prije dvije godine provelo škotsko sveučilište pokazalo je da tijekom putovanja prosječan pušač zapali četiri cigarete, a razina onečišćenja u tom slučaju iznosi 85 mikrograma po kubičnom metru, što je triput više od dozvoljene razine u zatvorenim prostorima, poput stanova. Razina duhanskog dima u automobilu u kojem se puši, pokazalo je isto istraživanje, odgovara polovici ukupnog onečišćenog zraka u kafićima.

Argumenti kritičara ovakve zabrane pušenja, koji se pozivaju na pravo privatnog vlasništva i protive se ovakvom uplitanju  države u roditeljsku skrb, ostali su u manjini. Procjenjuje se da je više od 430.000 djece u Engleskoj u dobi od 11 do 15 godina izloženo pušenju u automobilima.

Hrvatski su liječnici odavno podržali praksu zapadnih država koje zabranjuju pušenje u automobilima s djecom. Prema objašnjenju pulmologinje Sanje Grle Popović, u malom zatvorenom prostoru poput automobila pušenjem se stvara toksična koncentracija ugljičnog monoksida koji je otrovan za srce, krvožilni sustav, a smanjuje oksigenaciju očiju i očne pozadine. Hrvatska je ipak daleko od zabrane pušenja u automobilima s djecom, smatra Verica Kralj, predsjednica Povjerenstva za borbu protiv pušenja pri Ministarstvu zdravlja.

- Nismo o tome razgovarali. Kao članica EU, obvezni smo pratiti europsku praksu, a ona još uvijek nije zauzela stav o tome. Neke bismo regulative rado i pojačali u odnosu na europsku praksu, ali uvijek se ide u kompromise. Svaka se država bori s tim, kaže Kralj.

Ove će godine, najavljuje, inicirati donošenje smjernica za odvikavanje od pušenja, priručnik za obiteljske liječnike i sve koji rade s pušačima, a poradit će se na otvaranju škola nepušenja i savjetovališta pri zavodima za javno zdravstvo. Za javnu kampanju koja bi roditelje upozorila na štetnost pasivnog pušenja njihove djece zdravstveni proračun, smatra Kralj, u ovom času nema novca. (Lj.  BRATONJA MARTINOVIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter