Hrvatska ne treba priznati samostalnost Katalonije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najavljeno proglašenje katalonske neovisnosti uzburkalo je Europsku uniju. Iako u Bruxellesu nema - kako kaže IDS-ov eurozastupnik Ivan Jakovčić - niti jedne ozbiljne političke struje koja bi službeno podržala nastanak Republike Katalonije, simpatije za takav potez postoje. Ipak, niti jedna država EU, a i šire od toga, neće priznati Kataloniju dok nad Španjolskom postoji sjena građanskog rata.

- Kako se u redovima europskih parlamentaraca komentira slučaj Katalonija, te ima li među njima zagovornika neovisnosti Katalonije?

- Da, naravno. Ima zagovornika nezavisnosti Katalonije i to su prije svega oni koji pripadaju sličnim strankama ili pokretima koji se bore za nezavisnost Škotske ili Flamanske. Međutim, Katalonci imaju i pobornike među krajnjom desnicom i ljevicom te Zelenima. Naravno da simpatija imaju jako puno, ali najveće stranke EPP i S&D (Pučani i Socijalisti) su gotovo svi strogo protiv. U mojoj grupaciji ALDE - liberali i demokrati - tradicionalno smo podijeljeni. Ima nas koji simpatiziramo pokret za neovisnog Katalonije, kao i onih koji protiv toga. Imamo u grupi dva istaknuta suprotstavljena Katalonca Ramona Tremosu i Javiera Narta s kojima stalno razgovaram tražeći od njih da budu pokretači dijaloga između Barcelone i Madrida, ali i mnogih katalonskih podijeljenih obitelji.

- Kakva bi mogla biti politika Bruxellesa prema Kataloniji ako se proglasi neovisnost slijedećeg tjedna? Može li samostalna Republika Katalonija dobiti priznanje ijedne EU države?

- Ne. Nema nikakvih naznaka da bi se to moglo dogoditi. Najveće zemlje EU to sigurno neće učiniti jer su to već jasno rekle, ali ni druge neće priznati neovisnost Katalonije! Uostalom, to pravno nije nimalo moguće u ovom trenutku! Prvo, španjolski Ustav ne predviđa mogućnosti samoodređenja do odcjepljenja za razliku od bivše SFRJ. Drugo, madridski Ustavni sud zabranjuje sve aktivnosti tako da je cijeli ovaj proces pravno nelegalan. Imamo i treći, najveći problem - na referendum je izašlo samo 41 posto upisanih birača. Doduše, preko 90 posto izjasnilo se za nezavisnost Katalonije, ali to ipak nije moguće priznati kao argument za nezavisnost.

- Ali, nije riječ samo o statistici, ta bi gibanja mogla imati dalekosežne posljedice?

- Ukupna događanja u Kataloniji nisu više samo formalnopravno pitanje. To je postalo ključno političko pitanje budućnosti Španjolske pa i Europe. Zato konflikt treba riješiti političkim dijalogom. Ne krv, ne nasilje već dijalog! To je poruka velike većine u Europskom Parlamentu. Stoga dio nas predlaže omogućavanje održavanja legalnog referenduma ili federalizaciju Španjolske. Za to je potreban iskreni i otvoreni dijalog i konačno promjena španjolskog ustava.

- Treba li Hrvatska priznati neovisnost Katalonije iz jasnih razloga?

- Ne. To nije realno i to neće učiniti ni ova ni neka druga vlada. Proces stvaranje neovisne Hrvatske ima sasvim druge pravne i političke temelje u odnosu na katalonski slučaj. Uostalom, upravo zato su sve zemlje priznale Hrvatsku neovisnost! (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter