Hrvatska na sudu jer ne izdaje ribolovne dozvole strancima

Tko kada i do kada može pecati? (Arhiva)
Tko kada i do kada može pecati? (Arhiva)

Hrvatska bi na Sudu EU-a mogla završiti zbog diskriminacije stranaca pri izdavanju godišnjih dozvola za sportski i rekreacijski ribolov. Godišnje ribolovne dozvole, naime, izdaju se samo osobama s prebivalištem u Hrvatskoj, dok drugi mogu dobiti jedino dozvole koje vrijede najviše 30 dana. Posjetitelj koji bi želio pecati cijele godine morao bi tako kupiti 12 mjesečnih dozvola, što je 16 puta skuplje od godišnje dozvole, navodi Komisija, ističući kako je takva praksa diskriminatorna i neusklađena s Direktivom o uslugama.

Ističe se i kako Hrvatska nije dostavila dokaze o tome da osobe koje nemaju prebivalište u Hrvatskoj svojim ribolovnim aktivnostima iskorištavaju hrvatske resurse više od osoba koje imaju prebivalište u toj zemlji, pa nema opravdanja za poduzimanje mjera samo na štetu osoba koje nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Kako nam veli predsjednik Pomorsko-športskog ribolovnog društva Štinjan, Marijan Rupenović, takav je zakon trenutno na snazi, da godišnje ribolovne dozvole mogu kupiti samo osobe koje imaju prijavljeno prebivališta u Republici Hrvatskoj. Njihovo je Društvo, napominje, čak bilo kažnjeno jer je dozvolu izdalo osobama na temelju boravišta, a ne prebivališta.

- To je doista apsurdno, jer mi konkretno imamo puno ljudi koji u Štinjanu imaju svoje kuće, vikendice, ovdje žive cijelo ljeto pa čak i više, naši su punopravni članovi u Sportskom društvu i u lučici imaju svoj vez i plovila, a mi im ne smijemo izdati godišnju dozvolu. To ih, naravno, ljuti no, takvi su za sada propisi, navodi Rupenović koji smatra da bi oni, kao punopravni članovi ribolovnog društva, morali imati i pravo na godišnju dozvolu, te je apsurdno njih tretirati kao strance koji ovdje dolaze na kratki godišnji odmor, tjedan ili dva ljeti. (B. PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter