Hrvatska na listi Svjetske banke s 84. na 89. mjesto

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Hrvatska je u izvješću "Doing Business" Svjetske banke o uvjetima poslovanja ove godine skliznula s 84. na 89. mjesto, pri čemu je u pet područja postigla napredak, dok je u pet nazadovala.

Danas je Svjetska banka predstavila izvješće "Doing Business 2014: Razumijevanje propisa za male i srednje poduzetnike", koje prati napore država na jačanju pravnih institucija te smanjenju složenosti i troškova regulatornih procesa. U tom izvješću, u kojem se analiziraju propisi koji se primjenjuju na tvrtke u 10 područja poslovne regulative, Hrvatska je ove godine na 89. mjestu među 189 zemalja svijeta, dok je u lanjskom izvješću bila 84. među 185 zemalja.

No, u izvješću se navodi i da je Hrvatska po ukupnom broju osvojenih bodova u 10 područja napredovala za 0,9 bodova, s lanjskih 63,7 na 64,6 bodova, od mogućih 100. Također, napominje da je ustvari ove godine Hrvatska pala samo za jedno mjesto na listi, s obzirom da bi nakon korekcije podataka i dodatne četiri zemlje u izvješću, lani bila plasirana na 88. mjestu.

Novo izvješće Svjetske banke pokazuje da je od lipnja 2012. do lipnja 2013. Hrvatska poboljšala svoju poslovnu regulativu provođenjem reformi u pet područja, više nego u bilo kojoj drugoj godini od 2007., navodi se. U izvješću se ističe da je u proteklih godinu dana Hrvatska provodila reforme u područjima pokretanja poslovanja, plaćanja poreza, međunarodnog trgovanja, izvršenja ugovora i rješavanja nelikvidnosti.

Tako se u izvješću navodi da je Hrvatska omogućila lakše pokretanje poslovanja uvodeći novi oblik društva s ograničenom odgovornošću, uz nizak minimalni kapital i jednostavan proces. U tom je području Hrvatska na 80. mjestu liste, kao i lani, ali ove godine među više zemalja.

Najviše je, s 42. na 34. mjesto, Hrvatska napredovala po plaćanju poreza jer je olakšala plaćanje socijalnih doprinosa putem elektroničkog sustava i smanjila izdvajanja za šume i Hrvatsku gospodarsku komoru. U području međunarodnog trgovanja Hrvatska je napredovala sa 105. na 99. mjesto jer je poboljšala fizičku i informatičku infrastrukturu u Luci Rijeka te racionalizirala carinski postupak uoči ulaska u Europsku uniju.

U području izvršenja ugovora Hrvatska je napredovala s 52. na 49. mjesto liste jer je pojednostavila parnični postupak i prenijela dio ovršnih postupaka sa sudova u državne agencije, ističe se u izvješću. Uz to, Hrvatska je olakšala rješavanje problema nelikvidnosti omogućivši postupak restrukturiranja izvan suda. U tom je području na 98. mjestu liste od 189 zemalja, dok je lani bila 97. među 185 zemalja.

S druge strane, najveći pad u ovogodišnjem izvješću "Doing Business", Hrvatska je zabilježila u području zaštite ulagača, s lanjskog 139. na 157. mjesto. Po izdavanju građevinskih dozvola Hrvatska je pala s lanjskog 143. na 152. mjesto, dok je po pitanju dostupnosti električne energije skliznula s 56. na 60. mjesto.

Po uknjižbi imovine Hrvatska je skliznula sa 104. na 106. mjesto, a po dostupnosti kredita sa 40. na 42. mjesto liste. Od zemalja u regiji ispred Hrvatske plasirane su Slovenija, na 33. mjestu, dok je Crna Gora na 44. mjestu, Bugarska na 58., Rumunjska na 73., a Kosovo na 86. mjestu. Odmah iza Hrvatske, na 90. mjestu, plasirana je Albanija, dok je Srbija na 93., a Bosna i Hercegovina na 131. mjestu.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) nije zadovoljna pomacima koje je Hrvatska ostvarila na listi Svjetske banke Doing Business, kao ni ranije objavljenoj ljestvici konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma, te smatra da su za osjetne pomake i izlazak iz krize potrebne hrabrije, odlučnije, dublje i sveobuhvatnije reforme.

"Svaki pomak na ljestvicama koje mjere konkurentnost i lakoću poslovanja je dobrodošao. Međutim, pomacima koje je ostvarila Hrvatska i na ljestvici konkurentnosti, kao i na listi 'Doing Business', ne možemo biti zadovoljni", navode iz HUP-a u osvrtu na izvješće "Doing Business". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter