Hrvatska na Euru 2012.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska nogometna reprezentacija remijem bez golova protiv Turske na Maksimiru u uzvratnom susretu dodatnih kvalifikacija za EURO 2012 u Poljskoj i Ukrajini sacuvala je veliku prednost iz Istanbula i plasirala se na Europsko prvenstvo.

Tribine su utihnule u petoj minuti, Inan je sa sredine ubacio loptu u kazneni prostor, «kockasti» su ocekivali da ce biti oznaceno zalede, Pletikosa je pustio loptu koja se odbila od stative i stigla do Kazima. Proenca je i dalje bio «nijem», Kazim kao da ni sam nije ocekivao da ce se naci u izglednoj situaciji za pogodak. Njegov udarac Pletikosa je obranio i sprijecio reprizu Istanbula.

Uzvratili su «kockasti» tek u 20. minuti kad je izigrana turska obrana na dsnoj tzrani. Srna je centrirao, Olic glavom skrenuo loptu prema mreži, ali ju je Bolat uspio skrenuti u korner.

Turci nisu uspjeli prirediti nijednu izglednu priliku. U 35. minuti Olic je s desne strane kaznenog prostora uposlio Mandžukica u sredini. Namjestio se Mandžo lijepo na udarac, ali mu je lopta prešla preko noge i otišla visoko preko grede. Tri minute prije odmora ponovo je Olic u ulozi asistenta. S lijeve strane, gotovo s gol-aut crte odigrao je povratnu loptu Srni koji je s 15-ak metara pokušao iz prve, ali je bio previše nagnut unatrag, pa je lopta otišla preko grede.

U 62. minuti Bilic je umjesto napadaca Olica u igru je poslao veznjaka Perišica. I baš u tim trenucima Turci su prvi put malo ozbiljnije zaprijetili. Udarac Hamita Altintopa s dvadesetak i nešto metara prohujao je uz lijevu vratnicu. Perišic je odapeo s 25 metara malo iskosa s lijeve strane prema suprotnoj vratnici, ali je Bolat vršcima prstiju skrenuo loptu u korner.

U 77. minuti Rakitic je povukao kroz sredinu, odigrao dupli pas s Mandžukicem i izašao sam pred Bolata. Plasirana lopta po travi prošla je ispod turskog vratara, ali i pored desne vratnice.

Na koncu, ništa u ovoj utakmici nije bilo važno, ni igra, ni dojam, osim konacnog rezultata koji je Hrvatsku odveo u Poljsku i Ukrajinu.

Uzvratna utakmica dodatnih kvalifikacija za Euro 2012: Hrvatska - Turska 0:0. Stadion Maksimir. Gledatelja 30.000. Sudac: Pedro Proenca (Portugal). Žuti kartoni: Vida, Mandžukic (Hrvatska), Erkin, Balci, Korkmaz, Hamit Altintop, Inan (Turska).

HRVATSKA: Pletikosa - Vida, Schindelfeld, Šimunic, Pranjic - Srna, Modric, Vukojevic (od 88. Eduardo), Rakitic - Olic (od 62. Perišic), Mandžukic (od 77. Jelavic).

TURSKA: Bolat - Balci, Toprak, Korkmaz, Köybasi - Sahin, Inan, Hamit Altintop, Erkin (od 36. Töre) - Bulut (od 72. Halil Altintop), Kazim. (Nenad JANKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter