Hrvatska na dnu po mobilnosti studenata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema podacima medunarodnog istraživanja Eurostudent provedenog u 25 europskih zemalja, Hrvatska je u akademskoj godini 2009./2010. bila na dnu europske ljestvice po pitanju medunarodne mobilnosti studenata, izvijestio je Institut za razvoj obrazovanja.

Od ukupne studentske populacije samo je dva posto studenata navelo da je do sada imalo iskustvo studiranja u inozemstvu, dok je u europskim zemljama taj udio prosjecno cetiri puta viši (8 posto).

Institut istice da hrvatski studenti kao najvecu prepreku za studij u inozemstvu navode dodatne troškove vezane uz studij te da je onima koji su uspjeli studirati u inozemstvu glavni izvor financiranja bila obitelj (74 posto).

Prema istraživanju Eurostudenta za 2010., najviše stope mobilnosti studenata u Europi su u zemljama poput Finske (14 posto) i Nizozemske (13 posto), srednje stope su u zemljama poput Njemacke (9 posto) i Ceške (7 posto), dok je najmanja mobilnost u Turskoj (3 posto), Poljskoj (2 posto) i Hrvatskoj (2 posto).

Hrvatska je zapocela sustavan rad na razvoju medunarodne mobilnosti u visokom obrazovanju, i to ne samo u cilju povecanja odlazne mobilnosti hrvatskih studenata i profesora, nego i privlacenja stranih studenata i profesora. S jedne strane, otkad je provedeno istraživanje Eurostudent, Hrvatska je ušla u program Erasmusa EU putem kojeg je u 2010./2011. u inozemstvu boravilo više od 500 hrvatskih studenata. U okviru Erasmusa u 2011./2012. ocekuje se više od 1100, a u 2012./2013. ocekuje se više od 1300 mobilnih hrvatskih studenata što ukazuje na povecanje trenda mobilnosti hrvatskih studenata.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa osnovalo je meduresornu Radnu skupinu za otklanjanje prepreka i jacanje medunarodne mobilnosti u obrazovanju, ciji je zadatak, izmedu ostaloga, da predlaže izmjene i nadopune zakonske regulative te da preporucuje pojednostavljenje i promjene procedura vezanih za medunarodnu mobilnost. Sajam stipendija i pratece obrazovne ponude, koji organizira Institut za razvoj obrazovanja 19. listopada, promicat ce važnost medunarodne mobilnosti predstavljanjem mogucnosti studija i stipendiranja u 9 razlicitih zemalja. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter