Hrvatska može izvoziti vojnu opremu u Saudijsku Arabiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski izvoz mogao je ovih dana pretrpiti teži udarac, ali ga je na kraju spasilo to što Britanci imaju dobre trgovinske odnose sa Saudijskom Arabijom te što zapravo nikome ne trebaju okapanja s Bliskim istokom.

Naime, četiri parlamentarne grupacije u Europskom parlamentu, Socijalisti, Liberali, Zeleni i Ujedinjena ljevica, zatražili su da se uvede embargo na izvoz oružja u Saudijsku Arabiju.

Te su četiri grupacije krajem listopada poslale pismo Viskoj povjerenici za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije, Federici Mogherini, tražeći od nje da pokrene postupak uvođenja embarga na izvoz oružja u Saudijsku Arabiju, a kao povod su istaknuli posljednje kampanje bombardiranja Jemena od strane ove monarhije.

Solidan novac

Zašto se to tiče Hrvatske i gdje je tu moglo doći do naše štete? U 2016. godini Hrvatska je u Saudijsku Arabiju, prema podacima Ujedinjenih naroda, izvezla oružja, streljiva i borbene opreme u protuvrijednosti od 87.632.766 dolara.

Dakle, nešto više od pola milijarde kuna. Kad se uzme u obzir da se čitava hrvatska obrambena i vojna industrija hvalila izvozom u prošloj godini, koji je bio milijardu i pol kuna, jasno je da bi zatvaranje tržišta koje je povuklo trećinu tog izvoza bilo veliki udarac čitavoj industriji. I Ministarstvu obrane, koje je direktnom prodajom uskladištenih sredstava također zaradilo solidan novac.

Dapače, čak u svjetskim uvjetima Hrvatska je značajan izvoznik oružja u Saudijsku Arabiju. Ponovo prema podacima Ujedinjenih naroda, u 2016. godini Lijepa Naša tako je bila četvrta izvoznica borbene opreme u Saudijsku Arabiju.

Očekivano, na prvom mjestu su Sjedinjene Američke Države, slijede Velika Britanija i Brazil. Odmah iza njih je Hrvatska i to u godini gdje Saudijci zbog rata s Jemenom i nategnutih odnosa s Katarom zapravo i nisu štedjeli na uvozu oružja.

To što je Britanija ispred nas po izvozu zapravo je jedan od razloga zašto do embarga, na našu sreću neće doći. Naime, Federica Mogherini može pokrenuti proces uvođenja embarga, ali njega mora potvrditi svih 28 članica Europske unije, što će Velika Britanija zasigurno još nekoliko godina biti.

Ide nam na ruku

U ovom trenutku izvoz vojne opreme Britanije u Saudijsku Arabiju je ionako velik, ali još je važnije da se obavljaju pregovori da ova najveća bliskoistočna država kupi i drugu tranšu borbenih aviona Eurofighter od Britanaca (pri čemu bi zaradu imale i druge dražave koje sudjeluju u eurokonzorciju koji proizvodi ovaj zrakoplov). Radi se o 48 borbenih aviona, što bi u konačnici bio ugovor vrjedniji od šest milijardi eura tako da Velika Britanija zasigurno neće dozvoliti ovakav rasplet događaja. Što, posredno, ide na ruku i Hrvatskoj. (Danko RADALJAC)


Podijeli: Facebook Twiter