Hrvatska mora nabaviti 30-ak bespilotnih letjelica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska bi do kraja ove godine trebala obaviti razgovore s proizvođačima bespilotnih letjelica (UAV) iz Izraela i Sjedinjenih Država, a sljedeće godine bi krenula i nabava dronova za potrebe Oružanih snaga.

Naime, Hrvatska je morala pristati da pojača ovu komponentu svojih snaga, jer je NATO tako tražio. Pri tome, da Hrvatska nije pristala na angažiranje ovih sustava, najvjerojatnije bi se morala uključiti u neke druge programe nabave vojne tehnologije, a koji su u konačnici skuplji. Članstvo u NATO-u ipak ima uvjete kad je vojna spremnost i opremljenost u pitanju.

Ove godine se neće ići u nabavku, jer proračun to ne bi mogao izdržati. Stoga je plan da se do kraja 2014. godine obave preliminarni razgovori s izraelskim i američkim proizvođačima. Odluka je pala na ove dvije države jer zapravo jedine iz zapadnog svijeta proizvode srednjedometne dronove.

Nakon tih preliminarnih dogovora vjerojatno će se raspisati natječaj, kojim bi se u 2015. godini počelo s nabavkom bespilotnih letjelica. Nabava bi trebala ići kroz više godina, a predviđena cijena za prvu godinu je oko desetak milijuna eura. Što znači, kad se pogledaju prosječne cijene srednjedometnih UAV-a, da bi se pet ili šest komada kupilo dogodine.

Kako se saznaje, na kraju čitavog procesa nabave, Hrvatska, odnosno Oružane snage, trebale bi imati 30-ak dronova. (D. RADALJAC/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter