Hrvatska medu jeftinijim zemljama za odmor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Globalna kriza sve skupa nas je natjerala da razmišljamo o svakoj potrošenoj kuni, pa tako i o budžetu namijenjenom za godišnji odmor. Zahvaljujuci rezultatima velikog istraživanja, u kojem je sudjelovalo 40 država, ukljucujuci i Hrvatsku, dobili smo listu najjeftinijih i najskupljih zemalja za ljetovanje.

Njemacki Bild objavio je britansko istraživanje portala Post Office Travel Money u kojem se usporeduju cijene odredenih proizvoda u raznim ljetovalištima diljem svijeta. U ovom se istraživanju našla i Hrvatska, koja, s obzirom na ljepote koje pruža, postaje nezaobilazna svjetska turisticka destinacija.

Od cetrdeset zemalja obuhvacenih ovim istraživanjem Hrvatska se nalazi na petnaestom mjestu - dakle, medu povoljnijim zemljama.

U istraživanju su se usporedivale cijene odabranih prehrambenih proizvoda i nekih drugih potrepština koje turisti svakodnevno koriste na ljetovanju, a ukljucuje ove proizvode: šalicu kave, pivo, mineralnu vodu (1,5 l), gazirani sok, kremu za suncanje, sprej protiv insekata, veceru za dvije osobe (u tri slijeda) te jednu kutiju cigareta. Prema ovom istraživanju košarica navedenih proizvoda u našim ljetovalištima iznosi ukupno 70,61 eura.

Ovo je istraživanje pokazalo i kako su u Hrvatskoj proizvodi za "gušt" poput kave, piva, cigareta ili vecere u restoranu, mnogo jeftiniji no u ostalim zemljama svijeta. Dok su potrebniji proizvodi poput mineralne vode, gaziranog soka, kreme za suncanje ili spreja za insekte, u Hrvatskoj vidno skuplji no u drugim zemljama koje su obuhvacene ovim istraživanjem, prenosi portal Crozilla.com.

Šri Lanka najjeftinija, Australija najskuplja


Rezultati su pokazali kako je košarica s navedenim proizvodima najjeftinija na Šri Lanci i iznosi tek 33,80 eura, što je dvostruko povoljnije nego u Hrvatskoj. Na drugom mjestu se nalazi Španjolska u kojoj je za iste proizvode potrebno izdvojiti 45,62 eura, što je oko 35 posto povoljnije nego u Hrvatskoj. Medu najjeftinijim zemljama nalaze se još i Ceška (47,86 eura), Bugarska (47,95 eura), Meksiko (53,26 eura), Madarska (55,11 eura) i Portugal (55,12 eura).

Države poput Turske ili Egipta koje su nekoc bile poznate po niskim cijenama, iznenadile su skupim proizvodima te se pokazale kao zemlje u kojima ni život ni ljetovanje više nisu tako jeftini, a navedeni su proizvodi tamo mnogo skuplji nego kod nas.

Najdublji džep potrebno je imati na godišnjem odmoru u Australiji, gdje cijena košarice iznosi nešto manje od 140 eura - što je dvostruko više nego u Hrvatskoj. U odnosu na velicanstveni Dubai, košarica s odabranim proizvodima u Hrvatskoj je jeftinija tek za oko 4 posto. U odnosu na cijenu košarice na Malti, naši su proizvodi povoljniji oko 12 posto, zatim su 34 posto povoljniji u odnosu na odredena ljetovališta u Italiji, dok su u odnosu na Australiju, naši proizvodi cak upola jeftiniji.

Jeftini smještaj

Paleta cijena najma apartmana tijekom prošlogodišnje predsezone bila je raznolika, a prema podacima portala Crozilla.com od grada do grada prosjecne tražene cijene njihova najma kretale su se od sedam do devetnaest eura po osobi. Dakle, ako se usporede lanjske cijene jednodnevnog smještaja u apartmanima objavljenima ovom portalu, jasno je kako su one mnogo manje od zbroja cijena proizvoda koje kupujemo na odmoru.

Tako ce za cijenu navedene potrošacke košarice (koja prema istraživanju portala Post Office Travel Money iznosi 70,61 euro), jedna osoba u apartmanskom smještaju moci uživati deset dana u Vodicama, pet dana u Splitu, na Cresu ili Malom Lošinju, odnosno oko cetiri dana u Dubrovniku.


Podijeli: Facebook Twiter