Hrvatska među 30 najbogatijih zemalja po zalihama pitke vode

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Hrvatska je među 30 najbogatijih zemalja svijeta po zalihama pitke vode, ali smo postali osjetljivi na klimatske promjene, pa u gospodarenju vodama imamo tri glavna smjera - ne dozvoliti privatizaciju vodoopskrbnog sustava, vodni sektor staviti pod resor zaštite okoliša i pojačati apsorpciju EU sredstava za izgradnju infrastrukture radi bolje zaštite voda i poticanja održivog razvoja, poručio je u utorak ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović. 

Dobrović je na proslavi Svjetskog dana voda u Hrvatskim vodama istaknuo da za razdoblje 2014. - 2020. godine Hrvatska u vodnom sektoru ima ogroman financijski potencijal od gotovo osam milijardi kuna EU sredstava. "Riječ je o kapitalu čije će nam korištenje omogućiti da pokrenemo brojne investicije i time potaknemo razvoj Hrvatske, koji može biti u funkciji kružnog gospodarstva", poručio je Dobrović.

Voda je vrijedan resurs koji je ugrožen zbog rasta svjetskog stanovništva i klimatskih promjena, pa prema podacima UN-a gotovo milijardu stanovnika Zemlje nema stalan pristup pitkoj vodi. "Hrvatski građani, srećom, nemaju tih problema", istaknuo je Dobrović.

I ministar poljoprivrede Davor Romić naglasio je kako Hrvatska raspolaže zavidnim vodnim bogatstvom. "Svjesni smo potrebe očuvanja i racionalnog korištenja vode pa se vode, kao Ustavna kategorija, štite kao dobro od interesa za Hrvatsku koje uživa njezinu posebnu zaštitu", rekao je Romić.  

S druge strane, voda je od neupitne važnosti za poljoprivredu, ključna u proizvodnji hrane i očuvanju šuma. Zato je bliskost poljoprivrede i vodnoga gospodarstva, osobito kada se u obzir uzmu posljedice suše, prirodna i neizbježna, istaknuo je Romić i poručio  da su Ministarstvo poljoprivrede i voda "definitivno nerazdvojiva cjelina".

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić naglasio je da se ovogodišnji Svjetski dan voda obilježava na temu "Voda i radna mjesta i zaposlenost", ukazujući na njihovu povezanost i međusobnu ovisnost.

"Kako bi sačuvali kvalitetu vode za piće, navodnjavanje i industriju moramo izgraditi sustave kanalizacije i obrade otpadnih voda. Hrvatske vode imaju u tom sektoru znatna ulaganja koja su s 500 milijuna kuna povećana na milijardu kuna, a trebat će se ići i na 1,5 milijardu godišnje, koristeći sredstva iz fondova EU-a", istaknuo je Plišić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter