Hrvatska lider u regiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je zemlja u kojoj je korupcija najmanji problem medu svim državama u regiji ako se pogledaju statistike istraživanja Transparency Internationala u regiji, ali i subjektivni dojam medu državama, cak i onima koje su vec u Europskoj uniji.

Takvo je mišljenje provuceno i kroz regionalnu konferenciju koja se prije desetak dana održala u Bukureštu, a na kojoj je proslavljeno i deset godina Regionalne antikorupcijske inicijative. Prema korupcijskom indeksu Transparency Internationala za 2009., Hrvatska je medu devet država u regiji pod koje spadaju i dvije clanice Europske unije, Bugarska i Rumunjska, statisticki najbolja, s indeksom 4,1.

Treba naglasiti da je indeks percepcije korupcije (CPI) zapravo subjektivni dojam ispitivanih osoba, ali svejedno relevantan cimbenik s obzirom na to da empirijske metode za izracunavanje korupcije jednostavno nema.

A za pohvalu je Hrvatskoj ili pak kritiku drugim državama da je taj indeks percepcije drugdje veci (odnosno brojcano manji, što je lošiji rezultat).

Tako od regionalnih država Hrvatsku slijedi još jedna zemlja izvan EU-a, Crna Gora, s indeksom 3,9. Tek tad, s indeksom 3,8, dolaze clanice Unije Bugarska i Rumunjska, ali i Makedonija. Na dnu popisa država nekako ocekivano je Bosna i Hercegovina s indeksom 3,0.

No, ono zabrinjava jest cinjenica da ovi indeksi više govore o tome kako su nam susjedi i regija u lošem stanju negoli da je Hrvatska daleko napredovala.

Jer, kada se pogledaju indeksi vodecih zemalja kada je korupcija u pitanju, a radi se o skandinavskim državama, vidi se da je ova regija daleko od nepotkupljive i nekoruptivne. Naime, u državama koje su lideri po istraživanjima Transparency Internationala, taj se indeks krece od 9,3 u Danskoj preko 9,2 u Švedskoj do 8,9 u Finskoj. Brojke koje su daleko od Hrvatskih, a pogotovo ostalih država u regiji.


Podijeli: Facebook Twiter