Hrvatska kvari odnose sa Srbijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stav Hrvatske u raspravi o Kosovu u Medunarodnom sudu pravde u Haagu je miješanje u unutarnja pitanja Srbije, ocijenio je srbijanski predsjednik Boris Tadic. On je upozorio da posljednje izjave predsjednika Hrvatske Stjepana Mesica kao i hrvatskih zastupnika pred Medunarodnim sudom pravde kvare odnose Srbije i Hrvatske. Tadic je naveo da iznošenje «neistinitih tvrdnji hrvatskog predstavnika u Haagu, u postupku za ocjenu legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, predstavljaju miješanje u unutarnje stvari Srbije».

Po Tadicevom mišljenju «neistina je kad predstavnik Hrvatske pred Medunarodnim sudom pravde kaže da je ustav SFRJ predvidao pravo na samoopredjeljenje do odcjepljenja, ne samo za republike, vec i za autonomne pokrajine».

"Ocekujem od hrvatskih dužnosnika da definiraju svoju poziciju kada je to pitanje na dnevnom redu i nadam se da nije u pitanju namjera da se naši odnosi spuste na nižu razinu bilateralnih veza, jer Srbija ostaje privržena dobrosusjedskoj suradnji", veli Tadic. On je negodovao zbog namjere predsjednika Hrvatske Mesica da na pravoslavni Božic posjeti Kosovo kako bi pružio podršku vlastima u Prištini.

Po mišljenju Tadica tvrdnje hrvatskog predsjednika da Srbija vodi neiskrenu politiku po pitanju teritorijalne cjelovitosti BiH potpuno su neutemeljene.


Podijeli: Facebook Twiter