Hrvatska još tri godine izvan EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve je manje izgleda da ce Hrvatska završiti pregovore s Europskom unijom do kraja godine, a takve ocjene pocinju iznositi i europski dužnosnici. Povjerenik za proširenje Štefan Füle pred clanovima vanjskopolitickog odbora Europskog parlamenta porucio je pocetkom tjedna da je završetak pregovora tijekom 2010. godine zahtjevan cilj. Vrlo slicno tvrdi i izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda.

- Mislim da ce biti vrlo teško do kraja godine završiti pregovore, ali se iskreno nadam da ce biti zakljuceni u proljece sljedece godine, kazao nam je Swoboda. To znaci da je izgubljena i 2012. kao godina clanstva, no istice da bi ta godina bila teško uhvatljiva i kad bismo zakljuciti pristupne pregovore u iducih šest, sedam mjeseci.

Razlog je što proces ratifikacije ugovora o pristupanju u parlamentima 27 zemalja clanica EU-a može potrajati oko godinu i pol dana.U takvom ozracju Hrvatska docekuje glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza, o cijoj ocjeni suradnje s Haaškim sudom velikim dijelom ovisi pocetak pregovora o pravosudu, a time i završetak cjelokupnih pregovora.

"Napredak u suradnji s Haaškim sudom bit ce kljucan u uvjeravanju zemalja clanica da se otvori to poglavlje", potvrdio je prije nekoliko dana pred europarlamentarcima povjerenik Füle.

Ministar pravosuda Ivan Šimonovic istice, pak, da je Hrvatska "u potpunosti izvršila nalog vijeca koje vodi postupak protiv Gotovine i dostavila dokumente koje je mogla pronaci, a za dokumente koji nisu nadeni, objasnila tko je odgovoran što su nestali ili zašto nisu nikad sacinjeni".

- Kad sam se s gospodinom Brammertzom susreo prije dva tjedna, nije bio sasvim uvjeren da postoji puna suradnja, ispricao nam je Swoboda koji sumnja da ce haaški tužitelj biti baš sasvim zadovoljan.

Iako je upravo Brammertzova ocjena dosad presudno utjecala na (ne)otvaranje poglavlja pravosuda, Swoboda upozorava da je odluka o otvaranju poglavlja "politicka, a ne odluka gospodina Brammertza".


Podijeli: Facebook Twiter